Rolat s jagodama
Pijace su konačno otvorene, a kao nagrada za pretrpljenu bol na njima su nas dočekale jagode. Nakon uvoznih, koje sem lepog izgleda nemaju ništa drugo, svakoga dana sa tezgi se širi zanosni miris domaćih jagoda. Lepe na svaki način i u svakoj kombinaciji, naprosto mame da ih probate i u ovom rolatu. Što bi klinci s asfalta rekli – vrh, brate!
Sastojci:
- 5 jaja
- 50 g šećera
- 70 g šećera
- 90 g brašna
- 2 g praška za pecivo
- 3 kašičice kakaoa
- 1 g soli (prstohvat)
- 50 g ulja
- 50 g mleka
Fil:
- 2 dl Imlekove slatke pavlake
- 150 g šećera
- 1 vanil-šećer
- 1 šolja jagoda
Priprema:
Fil:
- Izgnječite jagode viljuškom da dobijete nešto poput pirea, i stavite ih u frižider.
- U hladnu slatku pavlaku sipajte šećer i vanil-šećer i mutite mikserom na najmanjoj brzini, sve dok ne dobijete čvrst šlag. Ni slučajno ne mutite predugo, da se ne bi pavlaka pretvorila u puter.
- Izgnječene jagode sipajte u šlag i promešajte da se sjedine s njim. Stavite fil u frižider dok ne napravite testo.
Testo:
- Uključite rernu da se greje na 170 stepeni.
- Odvojte žumanca i belanca.
- U žumanca stavite 1 g soli i 50 g šećera, mutite mikserom dok ne postanu svetla i vazdušasta. Kada mikser izvučete iz žumanaca, smesa sa metlica treba da curi.
- Metlice operite i osušite.
- U veću posudu stavite belanca. Mutite ih mikserom i u njih iz tri puta dodajte 70 g šećera.
- Belanca treba umutiti u čvrst šne, tako da kada iz njega izvučete metlice, šne stoji na metlicama čvrsto.
- U belanca dodajte prethodno umućena žumanca. Pomoću špatule laganim pokretima sjedinite dve smese. Ni slučajno ne mešajte brzo, kako belanca ne bi splasnula.
- U dobijenu smesu dodajte 90 g brašna, 2 g praška za pecivo i sve to ponovo, polako, sjedinite. Dodajte 3 kašičice kakaoa i mešajte polako, dok se sve ne sjedini.
- U posebnu posudu stavite 50 g mleka i 50 g ulja, i u to dodajte 3 velike kašike prethodno napravljene smese. Umutite. Vratite deo smese u ostatak i sve sjedinite.
- Tepsiju dimenzija 39×29 cm obložite pek-papirom. Ravnomerno rasporedite smesu u tepsiju i pecite na 170 stepeni, pola sata.
- Izvaditi testo iz rerne i odmah, dok je vrelo, skinite pek-papir i okrenite ga naopačke.
- Isecite sve ivice.
- Namažite celu površinu filom i urolajte. Uvijte rolat u pek-papir kao poklon, ako treba pričvrstite ga selotejpom ili kanapom i smestite u frižider na sat vremena.
Ukoliko želite žuti rolat, kakao možete izostaviti, a filovati ga pekmezom od kajsija.