Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Cušpajz od boranije

Dobro ste pročitali. Piše se i kaže – cušpajz, mada je u mnogim domovima to c prešlo u ć, pa se često čuje i ćušpajz. Naziv potiče od nemačke reči zuspeise, što znači dodatak uz glavno jelo ili varivo. Ipak, mnogo je veći problem što među mladima ova reč skoro i da ne postoji. Zato ih obradujte i pripremite im ovaj prelepi cušpajz!

 

Sastojci:

  • 500 g boranije (žuta ili šarena)
  • 1 manji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 1 manji paradajz
  • 1 manja paprika šilja
  • ½  veze mirođije
  • So, biber, sirće, aleva paprika, suvi začin
  • Ulje

 

Priprema:

Boraniju očistiti od krajeva i ako je široka, prerezati je napola pa iseći na parčad dužine 3–4 cm. Crni i beli luk iseckati na sitne kockice, na malo ulja prodinstati dok ne zamiriše, pa dodati boraniju i pola sitno isečene mirođije. Sve zajedno dinstati na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Posle nekoliko minuta dodati dve ravne kafene kašičice soli i jednu ravnu kafenu kašičicu suvog začina koji inače koristite. Povremeno po potrebi dodavati malo vode, tek da ne zagori. Kad boranija bude napola dinstana, dodajte dve kašike brašna, promešajte i dospite uvrh punu kafenu kašičicu aleve paprike. Dobro promešajte i nalijte toplom vodom da ogrezne, pa ubacite paradajz, papriku i preostalu mirođiju. Poklopite i povremo promešajte. Kad boranija potpuno odmekne – cušpajz je gotov. Tada mu dodajte kafenu kašičicu sirćeta i – spreman je za služenje! Služi se sa kiselim mlekom ili pavlakom.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...