Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Gibanica

Nekad je važilo pravilo da gibanica čak i svekrvi izvuče osmeh na lice. Danas za to još malo ko mari, ali gibanica nije izgubila ništa na svom kvalitetu. Lako se priprema i gotovo je nemoguće da ne uspe. Kao svoj specijalitet svojataju je skoro sve zemlje Balkana, iako je gibanica izvorno jevrejsko jelo.

 

Sastojci:

  • 600 g debelih kora (najbolje su tzv. „Seljačke“, u marketima)
  • 500 g slanog sira u kriškama
  • 150−200 g kajmaka
  • 2 dl jogurta
  • 5 jaja
  • 2 dl kisele vode
  • 2 kafene kašičice soli
  • 1 dl ulja, plus 1,5 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo

 

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Razdvojte žumanca od belanaca i belanca umutite u čvrst šne.
  3. U taj šne polako, varjačom, umešajte žumanca.
  4. Tome dodajte kajmak, viljuškom isitnjen sir, jogurt, kiselu vodu i prašak za pecivo.
  5. Kad se sve dobro sjedini, posolite i probajte, možda treba dosoliti (zavisi od slanoće sira). Masa treba da bude dobro slana.
  6. Uzmite duboku tepsiju ( cm), pouljite joj dno i prekrijte ga korom, namažite koru uljem pa stavite još jednu koru, pa i nju pospite uljem.
  7. Dve kore ostavite da prekrijete gibanicu, a ostale kore isecite na četiri dela i svaki deo namočite u fil. Zgužvane ih ređajte jednu do druge u tepsiju. Ostavite dve-tri kašike fila za premazivanje gibanice.
  8. Dvema korama koje ste ostavili prekrijte gibanicu, pouljite svaku, a gornju premažite sa dve-tri supene kašike fila.

 

Čim stavite gibanicu da se peče, smanjite temperaturu na 180 i pecite dok ne porumeni. Ako niste sigurni da li je pečena, probodite je čačkalicom. Ako na njoj ne ostaje trag kad je izvadite, znači da je gibanica pečena.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...