Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Iriški venac

Možda niste znali da treći po visini vrh Fruške gore ima i svoj kolač. Kažu da ovaj stari recept potiče iz čuvene iriške porodice Grujić, ali to i nije toliko bitno. Važno je da je, kao i svi kolači s jogurtom, mek, sočan, mirišljav – jednostavno divan. Pritom vrlo malo košta i jednostavno se pravi. Šta ćete bolje…

 

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 šolja ulja
  • Kora limuna i limunov sok
  • Vanil-šećer
  • ¾ praška za pecivo
  • Šolje koje se pominju su zapremine 250 ml.

 

Priprema:

  • Uključite rernu na 200 stepeni.
  • Odvojte žumanca od belanaca. Žumanca i jednu šolju šećera umutite, pa dodajte jogurt, ulje i sok limuna, te spojte sve mikserom.
  • U drugom sudu pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo, vanil-šećer i koru limuna. Kada ste spojili sve te suve sastojke, dodajte ih u umućena žumanca i mutite mikserom da dobijete glatku masu.
  • Belanca umitete mikserom i čim pobele, postepeno, uz stalno mućenje, u njih dospite jednu šolju šećera. Kada dobijete čvrst šne, pažljivo ga sjedinite sa prethodno napravljenom smesom.
  • Modlu oblika venca premažite uljem ili margarinom i pospite brašnom te u nju sipajte pripremljeno testo. Kolač stavite u rernu i smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite ga oko sat vremena, da dobije lepu zlatnu boju.
  • Gotov kolač okrenite na pripremljenu podlogu i ukrasite po želji – prah šećerom, čokoladnom glazurom ili belom glazurom napravljenom od prah šećera i limunovog soka. Služite uz čaj.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli