Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kakao kocke

Ima onih koji tvrde da su kolači kao boks. Da svaki ima svoju kategoriju. Od baklava i tulumba koje su super teška, preko raznih torti koje su od poluteške do velter do voćnih torti i šne nokli koje klize ka muva i papir kategoriji. Tu negde između su i ove kakao kocke koje su ovaj put obogaćene jagodama, a zavisno od sezone mogu biti sa pomorandžom, dinjom, kruškom… nema ograničenja

 

Sastojci:

  • 200 gr brašna tip 400 meko
  • 200 gr šećera
  • 250 gr putera ili margarina
  • 2 dl pavlake (ako je kisela onda i malo mleka zbog čvrstine pavlake)
  • 1 jaje
  • 2 šake mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • Čokolada za glazuru
  • Jagode

 

Priprema:

U posudu u kojoj ćete mešati sastojke prvo stavite puter koji ste celu noć ostavili na sobnoj temperature i u njega umešajte šećer. Izmiksajte to i kada dobijete kompaktnu masu dodajte jaje i pavlaku pa mešajte dalje. Onda dodajte orahe, sve spojite i vreme je da u masu sipate i sirće i soda bikarbonu. To će se uz miksiranje brzo spojiti i preostaje da dodate samo brašno i kakao. Najbolje je da ih spojite pre sipanja u masu i prosejete kako bi ušao vazduh pa će kocke biti mekše.
Sipajte u pleh dimenzija 30 x 20 cm koji ste podmastili ili prekrili papirom za pečenje i pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Peče se, u zavisnosti od rerne, 30 do 40 minuta.
Nakon toga, kad se kocke prohlade prelijte ih glazurom od čokolade (mi smo koristili već gotov preliv od Menaž čokolade) i ukrasite jagodama.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...