Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Gomboce sa šljivama

Neki ih zovu knedle, neki ih prave sa sirom, neki sa višnjama, neki sa kajsijama ili sa džemom, ali su samo sa šljivama pravi vojvođanski klasik. Za njih je, na žalost vezana jedna priča, kao iz zone sumraka. Naime, starije domaćice, bake, pa i mame generacije koja sada odlučuje šta će se kuvati toliko su hvalile svoje gomboce da su mlađi naraštaji postali potpuno demotivisani da se upuste u avanturu pravljenja, jer „neće biti kao bakine“. Potpuna greška. Isprobajte ovaj recept i videćete da vrhunske gomboce nije nikakav problem napraviti.
Bitno je samo da ne promašite u odabiru krompira. Mora biti najbelji koji možete da nabavite.

 

Sastojci:

  • 1,5 kg belog krompira
  • 3 jajeta
  • 2-3 supene kašike šećera
  • 1 vanil šećer
  • ½ praška za pecivo
  • 1 kašika masti
  • So
  • Ulje

 

Sastojci za prezle:

  • ½ kg prezle
  • 2 kašike masti

Priprema: Obariti kilogram belog krompira prethodno isečenog na kocke, kao za pire, uz malo soli i ulja. Kada je krompir skuvan ocediti vodu i dobro ispasirati. U odhladjen krompir staviti 3 jajeta, malo soli, 2-3 kašike šećera, 1 vanil šećer, pola praška za pecivo, i masti kao veći orah. Masu „izraditi“ sa otprilike 500 gr. brašna (to zavisi od vrste krompira i toga koliko je krompir dobro oceđen). Količinu brašna najlakše je oceniti po tome što masa koja se stvara ne sme da se lepi pod prstima. Testo podeliti na loptice koja razvaljamo u kvadrat 7 x 7 cm (za to nije neophodna oklagija) i u sredinu svakog kvadrata stavimo šljivu sa kockom šećera u sredini i to onda uvijemo u loptu.

Posebno upržiti ½ kg. prezle sa dve kašike masti i to malo rešije. Prezle zasladiti po ukusu.

Knedle se bare u ključaloj vodi, u koju ste prethodno dodali malo soli i ulja. Od momenta kad isplivaju na površinu treba ih bariti još 5 minuta, a iz vode ih treba vaditi rešetkastom kašikom te tako tople uvaljati u već pripremljenu prezlu.

Često ove knedle treba podgrejati, ali ne treba odmah pomisliti na mikrotalasnu peć. Grejanje knedli je međutim najbolje ako knedle stavite u sud ispod koga je veći sud napunjen vodom koja ključa. Sud sa knedlama treba dobro poklopiti i na taj način krejati „dogod“ se knedle sasvim ne zagreju.

Od ove količine krompira dobiju se 24 knedle.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli