Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kocke s makom

Mak nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili ga obožavate, ili ga radije izbegavate. Za one prve ovo nije recept, već još jedan put u uživanje. Priprema ovog kolača je veoma laka, a, iskreno rečeno, ukus je takav da ga je pojesti još lakše!

 

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 1,5 šolja šećera
  • 7 ravnih kašika brašna (meko, tip 400)
  • 10 ravnih kašika griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja ulja
  • 1,5 šolja rendane jabuke
  • 1,5 šolja mlevenog maka
  • Sok od pola limuna
  • Narendana kora od pola limuna

 

Priprema:

Cela jaja i šećer umutite mikserom u penastu masu. U to redom dodajte sve ostale sastojke, jedan po jedan, redosledom koji je naveden. Dobijenu masu sipajte u namašćenu i pobrašnjenju tepsiju dimenzija 33 x 24 cm (ili je obložite pek-papirom koji pre toga treba da pokvasite vodom i iscedite kao krpu). Kolač pecite u rerni koju ste prethodno ugrejali na 200 stepeni, 30 do 35 minuta (zavisno od rerne). Da li je pečen proverićete čačkalicom koja prilikom izvlačenja mora ostati suva.
Kolač se može služiti uz džem od bobičastog voća, višanja ili neki drugi kiselkast džem.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli