Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Karamel oblanda

Ova jednostavna poslastica poznata je i pod imenom – seljačke kocke, ali kakvo god ime da nosi, reč je o vrhunskom slatkom zadovoljstvu. U bogatijim kućama su pri kraju pripreme u karamel ubacivali i seckane orahe, ali je verzija bez njih ipak originalna. Nešto kao koka-kola sa limunom – super je, ali je original – original.

Priprema je najjednostavnija na svetu, ali malo duže traje. No, kao što kažu… ljubav boli. Možete praviti i pola mere, ali ćete se u tom slučaju pokajati.

 

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 1,5 litara mleka
  • 1 kg kristal-šećera
  • 150 g jezgra oraha (opciono)

 

Priprema:

U sud za kuvanje sipajte mleko i šećer i mešajte da se sav šećer rastopi. Ringlu uključite na srednju temperaturu i uz često mešanje kuvajte karamel. Ako pojačate vatru da biste skratili rok pripreme, budite spremni na stalno mešanje. S vremenom će karamel dobiti na boji i gustini, a gotovo je kad se karamel prepolovi u odnosu na početnu količinu.

Skinite ga sa ringle, pustite minut-dva de se ohladi i odmah mažite na oblande. Postavite ih tako da karamel sipate na deo sa većim otvorima. Trebalo bi da ova količina karamela bude dovoljna za sve kore iz pakovanja. Prekrijte kolač papirom od oblande, pritisnite nečim teškim i ostavite da se hladi. Naravno, ako se odlučite za gazdačku varijantu, orahe ubacite u karamel pre filovanja i dobro promešajte, pa tek onda mažite kore.

Najbolje je da se kolač celu noć hladi na sobnoj temperaturi. Sutradan secite na kocke, rombove ili neki drugi oblik.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli