Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kolač s trešnjama

Jun je i nema ništa lepše nego da svoje drage obradujete kolačem s trešnjama. Pravi se jednostavno i ima svoj poseban šarm, koji ga čini izuzetnim. Baš kao i tradicionalni kolači s višnjama, nije presladak i dušu je dao da ne pokvarite liniju pred sunčanje koje predstoji. Osim ako ne pojedete celu tepsiju, što je vrlo moguće…

 

Sastojci:

  • 1 margarin (ili 250 g putera)
  • 250 g šećera
  • 210-220 g mekog brašna
  • 6 jaja
  • Sok i koa jednog limuna
  • 1 vanil-šećer
  • Pti–ber keks
  • 1 kg očišćenih trešanja
  • Šećer za trešnje
  • Malo cimeta

 

Priprema:

Odvojte belanca od žumanaca. Belanca ulupajte u čvrst sneg i ostavite ga sa strane.

U drugoj posudi margarin izradite mikserom, te u njega dodajte šećer i žumanca. Mutite mikserom da dobijete penastu masu. Dodajte u nju brašno, limunov  sok i koricu te dobro izmešajte. Na kraju dodajte i šne od belanaca, te ga polako, varjačom, sjedinite sa dobijenom masom.

Polovinu testa sipajte u tepsiju i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Kada se na testu uhvati tanka korica (skrama), izvadite ga iz rerne i pospite istucanim keksom i trešnjama koje ste pošećerili i posula sa sasvim malo cimeta. Preko trešanja sipajte i drugu polovinu testa, te stavite u rernu da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.

Pečen kolač pospite vanil-šećerom u prahu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...