Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Letnji krompir

Kakvo je leto, možda ste već pomislili da uveče ubacite krompire u rernu i uz neke domaće čvarke s pijace otvorite sezonu „krompira u gaćama“. Meteorolozi ipak kažu da leto nije bespovratno izgubljeno, a kao idealan prilog uz letnje specijalitete preporučujemo ovaj fantastični krompir. Priprema se lako, a kad je ovako spremljen, ne znate da li je bolji topao ili hladan. Zato nemojte žaliti na količinama – sve će se pojesti.

Priprema: Oljuštite krompir, isecite ga na režnjeve, stavite u posudu u kojoj ćete ga kuvati, dodajte na režnjeve isečen paradajz i sve kuvaj­te u vodi u koju ste stavili dve kašičice soli. Kada procenite da je krompir kuvan malo više od pola, sklonite ga sa vatre i ostavite po strani. U vrlo velikom tiganju ili nekom drugom sudu sa širokim dnom dobro zagrejte ulje. Treba da ga bude dosta, recimo jedan prst. Kada ulje bu­de vrelo, ubacite paprike isečene na režnjeve i uz povremeno mešanje pecite je dok korica na njoj ne postane karamelasta. Nakon toga dobro procedite krompir ku­van s paradajzom i uspite ga u vrelo ulje u kom je paprika. Vrlo je važno da sud bude takav da krompir ne bude jedan na drugom. Pecite ga uz povremeno drma­nje tiganja i kada dobije koricu, promešajte ga. Po potrebi činite ovo nekoliko puta. Ka­da krompir bude go­tov, izvadite ga iz ulja, pospite seckanim perušnom i uživajte. Verujte, meso niko neće ni primetiti.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • ½ kg paradajza
  • 4 paprike (babura, crvena, zelena)
  • peršunov list
  • ulje
  • so

Tekst i Foto: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...