Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Panonski čamac

Malo je namirnica tako neutralnog ukusa kao što su tikvice, koje, uz malo brižljive pripreme, naprosto zablistaju! A čak se i ljubitelji tikvica slažu da su ovako pripremljene nešto najbolje što su probali. Zato, pravac pijaca, pokupujte namirnice i čekajte pohvale onih s kojima ćete podeliti obrok.

Sastojci:

  • 500 g ćurećeg belog mesa
  • 2 srednje tikvice
  • Mladi praziluk
  • Feferona ili čili paprika
  • 1 crvena mesnata paprika
  • 2 dl pavlake za kuvanje
  • Sušeni paradajz
  • 100 g gaude
  • Kašika rendanog parmezana
  • 20 g dimljene slanine ili šunke
  • Ulje

 

Priprema:

  1. Meso (može i pileće ili svinjsko) iseckajte na manje kockice.
  2. Začinite meso solju i biberom i sitno seckanom ljutom paprikom.
  3. Iseckajte praziluk na listiće i u dubljem tiganju ga izdinstajte na malo ulja.
  4. Dodajte začinjene kockice mesa i dinstajte ih zajedno sve dok meso ne pobeli.
  5. Iseckajte crvenu papriku na štapiće.
  6. Dodajte zatim papriku u tiganj sa mesom i prazilukom.
  7. Nakon dva minuta, prelijte sve pavlakom za kuvanje i dodajte sitno seckani sušeni paradajz. Smanjite temperaturu ringle i povremeno promešajte da se sve ukrčka.
  8. Za to vreme, presecite tikvice napola i izdubite im sredinu. Malo ih posolite.
  9. Punite čamčiće od tikvica prethodno napravljenim filom.
  10. Napunjene tikvice stavite u dublju tepsiju i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 0C 15-tak minuta.
  11. Nakon toga izvadite tepsiju iz rerne i pospite tikvice narendanim sirom, a na kraju stavite i malo slaninice ili sitno seckane šunke. Tek da zamiriše.
  12. Kada se sir istopi, a slaninica porumeni, čamčići su spremni za trpezu! 

Napomena: Sadržinu tikvica nemojte koristiti za punjenje, jer će u tom slučaju tikvice biti jako vodene. Ovako će vam biti lepe boje i hrskave.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...