Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Proso pita

Koristite li u ishrani proso? Malo žuto zrno rudnik je kalcijuma, a na ovim prostorima duže je od kukuruza. Nepravedno je zapostavljeno, služi kao hrana za ptice i stoku, pa danas mnoga deca nisu ni čula za njega. Ipak, proso se sve više vraća na trpezu, a recept pred vama autorsko je delo Jadranke Radivojšić iz Bačinaca i spada u kategoriju „prste da poližeš“. Ko ne napravi kajaće se!

 

Sastojci:

  • 1 šolja prosa
  • 3 šolje vode
  • 5 jaja
  • 1 dl ulja
  • 1 dl jogurta
  • 300 g sitnog punomasnog sira
  • 2 kafene kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 supene kašike brašna tip 400 meko
  • Šaka zrnevlja za posipanje (po želji)

Priprema: Na početku oprati proso. Nakon toga skuvajte ga u tri šolje vode. Tokom kuvanja proso povremeno promešajte da ne bi zagorelo. Nakon dvadesetak minuta proso će biti kuvano. Sklonite ga s vatre, pokolpite i ostavite da se ohladi i nabubri.

Dok se proso hladi, uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a u sud za mućenje stavite jaja i mikserom ih umutite, pa dodajte ohlađeno proso, ulje, jogurt, sir, so i na kraju brašno u koje ste umešali prašak za pecivo.

U zagrejanu rernu (180 stepeni) stavite praznu tepsiju (bilo bi dobro da bude 26 x 26 cm ili slično) u koju ste sipali malo ulja i ostavite da se ulje dobro zagreje. Pripremljenu smesu sipajte u tepsiju s vrelim uljem, pospite mešavinom susama i lana (ili nekog drugog zrnevlja) i stavite da se peče sve dok pita lepo ne porumeni.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...