Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Raspucanci

U kulinatstvu, baš kao i u životu postoji igra na sigurno. Kada u jednom receptu učestvuju čokolada, puter, šećer, jaja i leščnici onda znate da tu nema greške. Recept koji vam danas predstavljamo upravo je to. Siguran pogodak. Uz taj veliki kvalitet, raspucanci se prave brzo i jednostavno tako da ovih dana nemate problem čime ćete se zasladiti i obradovati sve koje volite.

Sastojci:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g putera
  • 150 g šećera u prahu + 50 g za valjanje
  • 2 cela jajeta
  • 100 g pečenih lešnika
  • 150 g brašna T 400 meko
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 4 supene kašike mleka

 

Priprema:

  1. Čokoladu rastopite u šerpici, na pari, ili u mikrotalasnoj pećnici.
  2. Sameljite lešnike mlinom ili seckom (keks će biti lepši ako koristite mlin).
  3. Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu dok masa ne postane penasta, pa zatim redom dodajte jaja, prohlađenu čokoladu, samlevene lešnike, brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli, i na kraju mleko. Masa mora biti ujednačena.
  4. Pripremljenu smesu ostavite u frižider na nekoliko sati, a može i preko noći da odstoji.
  5. Rashlađenu smesu izvadite iz frižidera i kašičicom uzimajte po malo, te nauljenim rukama oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Kuglice ređajte na tacnu ili dasku prekrivenu providnom folijom da vam se ne bi zalepile.
  6. Svaku kuglicu uvaljate u prah-šećer i stavljajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, na odstojanju od 2 cm.
  7. Kekse pecite u zagrejanoj rerni na 180 0C, 7–10 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine kuglica.
    Keksiće možete služiti odmah. Ohlađene čuvajte u limenoj kutiji sa poklopcem.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli