Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Ratarska supa

Ovaj prastari recept potiče iz vremena kad se meso jelo samo o praznicima, a tada je za ratare ova supa bila izvor zdravlja i toplote. Pravila se često jer su sastojci bili dostupni svima koji su imali makar i najmanju okućnicu. Ako vam se ovaj recept svidi i skuvate ratarsku supu, niko neće verovati da u njoj nema mesa. Recept je ipak različit od originalnog, jer današnji sastojci nisu istog kvaliteta, pa se ratarska supa sada pravi sa mesnom kockom i suvim začinom.

 

Sastojci:

  • 5 srednjih šargarepa
  • 2 veća korena peršuna
  • 1 veći koren paštrnaka
  • 1 parče celera
  • 2 zelene paprike
  • 3 čena belog luka
  • 2 veća crvena krompira
  • 2 veća crna luka
  • ½ veze peršunovog lista
  • 20-ak zrna bibera
  • 2 varjače suvog začina
  • 1–2 juneće kocke
  • 1 varjača masti

 

Priprema:

Očistite i operite sve povrće i u šerpu stavite krompir, luk, beli luk i parče celera (sve ucelo), a šargarepu, peršunu i paštrnak isecite na krupne komade (šargarepu na četiri dela, a na komade slične veličine i ostalo povrće). Dodajte i biber i peršunov list, i sve to uz stalno mešanje dinstajte na jakoj vatri dok povrće ne počne da pušta sokove, što taje oko 5 do 10 minuta. Nakon toga smanjite vatru, dodajte suvi začin i, takođe uz stalno mešanje, dinstatajte još par minuta. Vodite računa da suvi začin ne izgori, što znači da dinstate samo minut do dva. Zatim dodajte što topliju vodu, oko tri litra. Ubacite jednu juneću kocku i kuvajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša.

Dosta će vode uvreti tokom kuvanja, pa povremeno dospite pomalo tople vode i probajte supu. Po potrebi i ukusu dodajte još jednu juneću kocku i malo soli.

Na kraju supu procedite i ukuvajte rezance ili knedle.

Bareno povrće servirajte uz supu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli