Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Ksenijin lepi keks

Temperatura se strmoglavila, sve je više kišnih dana, u prodavnicama raste prodaja čajeva, a uz dobar čaj, naravno, ide i dobar keks. Uz dužno poštovanje prema svim keksima koji se mogu kupiti u prodavnicama, domaći je ipak najbolji. Predlažemo da uključite internet-radio „Martini in the morning“, uzmete omiljenu knjigu, šolju čaja i Ksenijine lepe kekse. Biće to popodne za pamćenje!

 

Sastojci:

  • 160 g mekog brašna
  • 1 ravna kafena kašičica praška za pecivo
  • 1 ravna kafena kašičica soli
  • 225 g omekšalog putera
  • 130 g belog kristal-šećera
  • 130 g žutog kristal-šećera
  • 1 kafena kašičica arome vanile
  • 2 cela jajeta
  • 240 g čokolade za kuvanje
  • 150 g prženih lešnika

 

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 190 stepeni.
  • Pržene lešnike i čokoladu iseckajte na sitne kockice oštrim nožem.
  • U manjoj činiji izmešajte brašno, prašak za pecivo i so.

Izmiksajte omekšali puter i obe vrste šećera i dodajte aromu vanile. Mutite sve dok masa ne postane kremasta. U nju dodajte jedno jaje, pa drugo, i mutite dok ne dobijete potpuno penastu, izjednačenu masu. Zatim postepeno dosipajte brašno, so i prašak za pecivo, i nastavite da miksate dok se sve lepo ne spoji. Potom dodajte čokoladu i iseckane lešnike, izmešajte varjačom i stavite u frižider na 15 minuta. Nakon toga masu preručite na providnu foliju, formirajte valjak od mase (uvijen folijom). Ostavite u frižider još 15 minuta. Zatim valjak iseckajte na pločice debljine prsta i od svake formirajte kuglicu. Kuglice vratite u frižider na pola sata. Tepsiju obložite pek-papirom i poređajte kuglice na većoj razdaljini. Trebalo bi da dobijete 70-tak komada. Keks pecite 9 – 11 minuta. Kada ih izvadite iz tepsije, poređajte ih na neku žicu da bi se ravnomerno hladili.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...