Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Rezanci s tartufima

Recepti: Rezanci s tartufima

Leto je, pa smo odlučili da vam predstavimo pravo letnje jelo. Nemojte se uplašiti tartufa, rastu tu kod nas, po vojvođanskim šumama (pisali smo o tome u ranijim brojevima), i iako imaju specifičan miris i ukus, mnogi ih obožavaju. Razloga za strah nema ni kada je reč o ceni, jer se seckani tartufi (najčešće se prodaju pod imenom tartufata) mogu naći u vrlo malim pakovanjima koja nisu preterano skupa. Osim toga, za kraljevski ručak za dvoje potrebna vam je samo jedna kašičica, a ostatak može da stoji i do godinu dana ako tartufatu nalijete maslinovim uljem i držite je u frižideru.

Sastojci:

  • 200 g širokih rezanaca
  • kašikica mlevenih tartufa
  • 150 g šampinjona
  • 200 g tikvice
  • limun (par kapi)
  • 50 g praziluka
  • manji crni luk
  • maslinovo ulje (ili obično)
  • 2 dl slatke pavlake
  • 40 g putera
  • so
  • biber

 

Priprema:

Isecite sve potrebne sastojke na listiće. Tikvicu, najbolje stariju, narendajte na krupno, malo posolite i dodajte koju kap limunovog soka. Zatim u dubljem tiganju na malo ulja propržite crni luk. Nakon jednog minuta dodajte isečen praziluk. Pržite i to otprilike minut.

Sada dodajte šampinjone. Pobiberite i posolite po ukusu i mešajte.

Čim šampinjoni promene boju i počnu da puštaju sok, dodajte i pripremljenu tikvicu. Ona će brzo omekšati, pa možete, čim procenite da je kuvana (4-6 min.), dodati slatku pavlaku. Promešajte varjačom i smanjite vatru da se sve krčka 5 minuta.

Stavite testeninu da se kuva. Obavezno posolite vodu, jer ako je testenina bljutava, jelo će biti neukusno. Ja koristim gotove široke rezance (tagliatelle) za ovo jelo, jer mi domaći upiju previše sosa, pa jelo bude suvo.

Dok se testo kuva, a nakon 5 minuta krčkanja sosa, dodajte kašikicu tartufa i puter. Promešajte jelo i  osetićete  neobično jak miris tartufa kako se širi kuhinjom.

Tada dodajte kuvanu testeninu i malkice vode u kojoj se testo kuvalo (oko 1 dl) i sve sjedinite. Probajte jelo – ukoliko je potrebno, dodajte soli ili bibera.

Servirajte uz paradajz kom ste dodali malo bosiljka i belog luka, pa prelili maslinovim uljem. Čaša rashlađenog belog vina nije obavezna, ali ide odlično. Prijatno!

 

tekst: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...