Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Rolat od kestena

Svaka devojka sanja da postane princeza. Retko kojoj se to zaista i desi. Baš tako i svaki šumski plod sanja da dospe na carsku trpezu. A samo je jedan uspeo – kesten. Znate li da je kesten zapravo „bukva“. Onaj zbog kog kažemo: „Glup si kao bukva!“ Njen najgizdaviji rođak, kesten, međutim, izborio se za status princa.

Zima je prava prilika da ovu šumsku Pepeljugu, koja je stigla do zvezda, savijete u rolat. Predlažemo vam način na koji ćete to učiniti.

 

Sastojci:

Za testo:

  • 6 jaja
  • 6 supenih kašika šećera
  • 6 kašika kesten pirea

 

Fil:

  • 100 g putera
  • 100 g šećera
  • 2 supene kašike vanil-šećera
  • 3 supene kašike kesten pirea.

 

Priprema:

Skuvajte 1/2 kg kestena koji ste pretodno zarezali na ispupčenoj strani. Potrebno je 30 minuta da se kesten skuva. Zatim ih malo prohladite, čisto da se ne opečete, prepolovite svaki od njih i iscedite kesten u neku činiju. Sameljite ga mašinom za meso na sitnu šajbnu, ili ga ispasirajte pasir mašinom.

 

Priprema testa:

Žumanca izmutite sa šećerom da se dobije penasta masa. Zatim dodajte 6 kašika propasiranog kestena i na kraju šne od 6 belanaca koji ste prethodno umutili. Masu sipajte u tepsiju koju ste obložili pek-papirom, i pecite u prethodno ugrejanoj pećnici na 175 stepeni dok ne porumeni. Testo izvrnite na pokvašenu čistu krpu i uvijte ga u rolat. Ostavite  petnaestak minuta da odstoji.

Za to vreme narpravite fil tako što ćete puter istopiti na tihoj vatri, dodati šećer, kesten pire i kuvati dok ne počne da se zgušnjava. Na samom kraju dodajte vanil-šećer.

Fil premažite preko testa i uvijte u rolat.  Ukoliko želite rolat, premažite glazurom od čokolade i služite ga uz šlag od slatke pavlake.

 

Tekst i Foto: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...