Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Sandrine krofne

Krofne postoje još od antičke Grčke i starog Rima, kada su trake od testa pržene i služene s medom ili sosom od ribe. Ovaj desert raširio se Evropom u XV veku i posebno postao popularan u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. Upravo su holandski doseljenici preneli ovu poslasticu u Ameriku, gde je danas jedna od najomiljenijih. Reč krofna vodi poreklo od nemačke reči krafen, što znači kolač pečen u tiganju.

Recept koji je pred vama pre svega je jednostavan, i garantujemo da uspeva svaki put ako se pažljivo pridržavate uputstva. A kad ih budete probali, pravićete ih barem jednom nedeljno!

 

Sastojci:

  • 700 g brašna tip 400-meko
  • 4 dl mlakog mleka
  • 40 g svežeg kvasca
  • 50 ml ulja
  • 2 cela jajeta
  • dve ravne kašike šećera
  • malo soli (prstohvat)

 

Priprema:

  1. Uključite rernu na 50 0C.
  2. U velikoj dubokoj činiji pomešajte mlako mleko i kvasac, i dodajite postepeno prosejano brašno dok ne potrošite polovinu predviđene količine.
  3. Nastalo testo mešajte žicom ili ručno (možete i mikserom ukoliko imate metlice za testo).
  4. Dodajte ulje i dva cela, prethodno umućena jajeta i šećer.
  5. Postepeno dosipajte preostalu količinu brašna, uz mešanje testa, sve dok se ne utroši sve brašno.
  6. Prilikom mešanja testo ne treba bušiti, nego ga samo okretati, to jest valjati po činiji.
  7. Kada se testo oformilo i lepo sjedinilo, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da se podiže u rerni. Kada ubacite testo u rernu, isključite je.
  8. Testo u rerni treba da nadolazi pola sata, tačnije dok se ne udvostruči.
  9. Nakon toga, izvadite ga na blago pobrašnjenu dasku, samo malo premesite, razvucite oklagijom na debljinu od 1,5 cm i cepkajte pomoću čaše ili modle na krugove.
  10. Tako oformljene krofne prekrijte krpom i ostavite pola sata da se podižu.
  11. Ugrejte litar ulja u dubljoj šerpi, ali ne previše (ukoliko su vam podeoci do 9, zagrejte na 7).
  12. Krofne ubacujte naopačke, tako da strana koja je bila na dasci dođe gore dok plivaju na ulju.
  13. Poklopite sud poklopcem i nakon otprilike minut-dva, kada krofne dobiju zlatnu boju, okrenite ih, i tu, drugu stranu, pecite bez poklopca.
  14. Gotove krofne vadite na ubrus kako bi upio svu nepotrebnu masnoću.
  15. Najbitniji deo pravljenja krofni jeste narastanje testa – imajte strpljenja i biće savršene svaki put!

 

pripremila: Aleksandar Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli