Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Starinske sirotinjske kifle

Kifle, kiflice, kako god ih zvali, jedan od najčešćih zalogaja prošlog veka nalazi se u situaciji sličnoj starim zanatima. Polako nestaju. Prave se sve ređe, a sve češće se kupuju u nekoj od komšijskih pekara. U želji da kiflice napravi i neko ko ima manje od 30 godina predstavljamo vam ovaj jednostavan, a fantastičan recept. Bez straha… biće najmanje jednako dobre kao i one koje su pravile bake ili mame.

 

Sastojci:

  • 400 g brašna tip 400 meko
  • 1 šolja mleka
  • 1 celo jaje
  • 2 žumanceta
  • 1 šolja rastopljene masti
  • 1/3 kvasca
  • 3 supene kašike šećera (otresti malo od vrh pune)
  • ½ kafene kašičice soli
  • Rendana kora celog limuna
  • Sok od pola limuna

 

Piprema: Dobro umesite sve sastojke i ostavite testo da stoji najmanje sat vremena. Ako u prostoriji nije dovoljno toplo, testo ostavite još jedan sat.  žKad lepo naraste, podelite ga na 6 do 8 jufki, a svaku zatim razvucite oklagijom u krug i podelite na 8 parčadi, praktično trouglova. U svaki od njih, na sredinu, stavite kašičicu nekog čvrstog pekmeza, najbolje od šljiva. Urolajte kiflice i ređajte u pleh u kom će se peći, a koji ste prethodno obložili pek-papirom.

Tepsiju stavite u hladnu rernu i pecite na 180 stepeni 20 do 25 minuta da kiflice tek malo porumene, odozdo pre svega. Zatim ih izvadite i tako vruće uvaljajte u vanil-šećer u prahu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...