Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Vanil-kifle s orasima

Vanil-kiflice bi, da je reč o umetničkom klizanju, bile ono što se zove „obavezni sastav“. Jednostavno, to mora. Kao barena šunka za Uskrs. Verovatno baš zato što su tačka prestiža, domaćice ih prave na mnogo različitih načina, trudeći se da dodaju neki svoj, specifični detalj, i po tome se izdvoje i nadmaše sve što ste do tada probali. Takve su i ove. Sa svojom tajnom koja ih čini izvrsnim. A tu tajnu vam upravo otkrivamo…

 

Sastojci:

  • 250g putera (ili margarina)
  • 110 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanil-šećera
  • 3 žumanceta
  • ½ kafene kašičice praška za pecivo
  • 120 g mlevenih oraha ili lešnika
  • 400 g brašna tip T-400 meko
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Šećer, vanil-šećer i žumanca umutite mikserom. Na radnu površinu stavite brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Napravite udubljenje i u njega stavite hladan puter isečen na kockice, te dodajte umućena žumanca sa šećerom. Sada rukama spajajte sve sastojke tako da dobijete glatko testo. Nemojte preterivati sa mešenjem, jer će puter početi da se topi. Ako je potrebno, ruke ohladite pod mlazom hladne vode. Kada dobijete ujednačenu masu, testo zamotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji 2 sata u frižideru.

Ugrejte rernu na 160 stepeni.

Odstojalo testo oblikujte u tanki valjak na radnoj površini i isecite na komade duge 6 cm. Pošto ne možete celu količinu odjednom raditi, ostatak vratite u frižider.  Ruke pri tome ne smeju biti mokre niti tople. Ukoliko je potrebno, ohladite ih pod mlazom hladne vode. Od svakog komadića oblikujte potkovicu i ređajte u pleh prekriven papirom za pečenje ili podmazan mašću.

U prethodno zagrejanoj rerni kiflice pecite 8-10 minuta, i pazite da vam ne izgore i ne počnu rumeneti, jer će imati zagoreli ukus.

Još vruće kiflice uvaljajte u prah-šećer s mirisom vanile.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...