Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Supa od luka

Supa od luka

Sezona slava i proslava se polako zahuktava, trpeze će biti bogate, a obično se uz to popije i po koja čašica, tu i tamo, i neka previše. Zato vam donosimo recept za koji Francuzi tvrde da je najbolji lek protiv mamurluka. Oni supu od luka jedu više od tri veka i svojataju je, mada se, kažu izvori, jela još u Starom Rimu. U svakom slučaju, čak i ako je ne poslužite u izdubljenoj cipovki, uživaćete u njenom ukusu. Idealna je za pripremu kad se setite da u frižideru imate supe od juče ili prekjuče.

Sastojci:

  • 2 litre supe od juče ili neki dobar bujon
  • 50 g putera
  • 3 kašike ulja
  • 4 srednje glavice crnog luka
  • šećer (najbolje braon)
  • 2 kašike brašna
  • 1 dl belog vina
  • muškatni oraščić
  • So, biber

 

 

Priprema: Očišćen luk iseckajte na listiće koji ne treba da budu jako tanki. Dok to radite, u tiganju otopite i ugrejte puter i ulje. Dodajte naseckan luk i dinstajte desetak minuta, pa dodajte i jednu kafenu kašičicu šećera. Nakon toga pažljivo dinstajte, uz redovno mešanje, najmanje dvadesetak minuta, a po potrebi i duže. Luk ne sme da izgori, ali treba da promeni boju u braon. Kad budete zadovoljni bojom, dodajte u luk brašno i dobro promešajte. Radite to petnaestak sekundi i onda počnite da dosipate supu ili bujon napravljen od kocke za supu. Kad sve postane tečno, prebacite to u sud u kom vam je ugrejana supa i kuvajte na laganoj vatri. Nakon pola sata kuvanja na laganoj vatri dodajte vino, malo narendanog muškatnog oraščića, soli ako je potrebno i malo mlevenog bibera.

To je sasvim dovoljno da uživate u ovoj supi, ali ako želite i korak dalje, propržite na puteru malo kockica starog hleba, naspite supu u činije, stavite kockice hleba, narendajte malo parmezana i stavite u rernu blizu gornjeg grejača da se sir istopi i malo zapeče. Impresioniraćete one u čijem ćete društvu pojesti ovu supu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...