Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Tajlandski Cashew Nuts

Pred vama je biser tajlandske kuhinje, recept koji vole gurmani širom sveta, pa smo rešili da ga predstvimo i vama koji čitate naš magazin. Kešju nats, kako to izgovaraju Tajlanđani, može da se pravi sa više vrsta mesa, najčešće je to pileće belo, ali često se koriste i junetina i svinjetina. Sve je lepo, probajte…

 

Sastojci:

  • 1/3 šolje ulja
  • 100 g nepečenog indijskog oraha
  • 350 g pilećih prsa
  • 5−6 ljutih suvih papričica ako se pravi ljuto, ako ne, onda njih preskočite
  • 4 čena manjeg belog luka
  • 1 veći crni luk
  • 1 zelena paprika-roga veća (može i to i ljuta, ako se pravi ljuto)
  • 1 crvena paprika-roga veća
  • 2−3 kašike brašna
  • pera crnog luka od jedne veze

 

Sastojci za umak:

  • 2 kašike svetlog soja sosa
  • 1 kašika tamnog soja sosa
  • 1 kašika sosa od ostriga (ima ga i u radnjama i na pijacama)
  • 1/4 kašičice mlevenog belog bibera
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 3 kašike vode
  • Pirinač za prilog

 

Priprema:
Kao i u slučaju spremanja jela iz kineske kuhinje, sve sastojke pre početka pripreme treba iseckati. Sve sastojke za umak, osim vode, pomešajte na samom početku pripreme i ostavite sa strane, uz dva tri mešanja, da se šećer i so rastope.

Kad je o pripremi sastojaka reč, indijski orah ide ucelo, meso treba iseći na kockice veličine oko santimetar sa santimetar, luk na deblja rebarca, beli luk najsitnije moguće ili ga, još bolje, istucajte u avanu. Pera mladog luka isecite na 2−3 santimtra i prepolovite po dužini.

Ulje sipajte u vok i zagrejte ga tako da ne bude previše vrelo. Prvo, uz stalno mešanje, oko minut pržite indijski orah. Gotov je kad počne da dobija zlatnu boju, a to ipak zavisi od temperature ulja. Čim počne da tamni, vadite ga šupljom kašikom i ostavite sa strane. Druga namirnica koja ide u ulje jesu suve ljute papričice, ako ih uopšte koristite. Pecite ih isto kao i indijski orah, oko minut, i izvadite nakon toga. Sledeća je piletina, koju pre stavljanja u vok treba provući kroz brašno, tako da sve kockice budu obložene tankim slojem brašna. Nju pecite oko pet minuta, da postane zlatna i hrskava, zatim je takođe ocedite i stavite na stranu.

Tada u vok možete dodati još jednu kašiku ulja. Sačekajte par trenutaka da ulje povrati temparaturu, pa ubacite beli luk. Nakon desetak sekundi ubacite i rebarca crnog luka. Mešajte dok se crni luk malo ne opusti, a onda dodajte obe vrste sveže paprike i dve kašike vode. Promešajte sve i nakon pola minuta dodajte sos koji ste napravili na početku. Nakon sledećih pola minuta dodajte piletinu, indijski orah i suve ljute paprike. Lagano sve to mešajte da se sos svuda rasporedi i nakon nekoliko minuta, ako vam se učini da je suviše suvo, dodajte još jednu ili više kašika vode, a ako procenite da ne treba, sklonite vok sa ringle, ubacite pera mladog luka i poslužite ovo divno jelo.

Kao prilog, naravno, poslužite bareni pirinač dugačkog zrna.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...