Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Krompir pod šeširom

Krompir je, na polju gastronomije, najbolji dokaz da je lepota u jednostavnosti. Nešto slično se može reći i za recept koji vam danas predstavljamo. Kad ste već siti klasičnog prženog krompira, a ni pire vam se baš nejede, evo jednog starog recepta sa ovih prostora koji ćete sigurno voleti.

 

Sastojci:

  • 5–6 srednjih crvenih krompira
  • 1 paprika šilja
  • Malo peršunovog lista
  • Ulje, so

 

Priprema:

Ogulite krompir, isecite ga na krupne kriške i posolite ga. U duboku šerpu sipajte dosta ulja, recimo do debljine prsta, dobro ga zagrejte i pažljivo stavite krompir u njega, pa odmah promešajte kako bi se svaki namastio sa svih strana. Odozgo na krompir stavite ucelo papriku i poklopite. Ako ste do sada radili na podeoku 9 na šporetu, smanjite ga na 5 i pecite dalje. Nakon desetak minuta otklopite šerpu i pažljivo promešajte krompir, pa ponovo poklopite, s tim da papriku postavite na dno posude. Sve to ponovite nakon deset minuta pečenja, a posle 5 do 10 minuta krompir će biti gotov! Ipak, proverite čačkalicom, jer to zavisi od sorte krompira.

Kada procenite da je krompir pečen, pospite ga po ukusu sa malo sitno seckanog peršunovog lista i poslužite.

Ovako pripremljen krompir lep je i hladan, a njegov najlepši deo je onaj što se uhvatio na dnu šerpe, u narodu poznat kao grepke.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli