Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čokoladni sunđer-kolač

Običaj nam je da ovde objavljujemo stare, najčešće vojvođanske recepte, ali ovaj je takav da se zbog njega isplati srušiti tradiciju. Videćete, sasvim je poseban, peče se u „bazenu“ i drugačiji je od svega što se do sada probali. Probudite istraživački duh u sebi, isprobajte ovaj recept, nećete zažaliti.

 

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 60g putera
  • 80 g čokolade za kuvanaje
  • 50ml mleka
  • 90 g brašna tip 400 meko
  • 1 kašika kakaoa
  • Vrlo mala kašičica soli
  • 100 g šećera

 

Priprema:

Odvojte 5 žumanaca i belanaca, pa u deo u kom su žumanca dodajte celo preostalo jaje.

U sud za pravljenje kolača stavite puter, izlomljenu čokoladu i mleko pa to stavite iznad šerpe u kojoj je zagrejana voda i uključite ringlu kako bi se sastojci istopili i spojili na pari. Direktno topljenje sadrži rizik da negde „uhvati“ i uništi nežni ukus ovog kolača.

Kada se sve istopi i sjedini, skinite sud i u to dodajte brašno koje ste prethodno prosejali i jednu kašiku kakaoa.

Sve to dobro spojte u glatku, jedinstvenu masu, pa dodajte jedno po jedno žumanceuz stalno mešanje.

Ostavite to na stranu i pet odvojenih belanaca dobro umutite mikserom. Kada dobijete potpuno beli šlag, dodajte kašičicu soli i postepeno dospite sav šećer. Mutite na najjačem sve dok ne dobijete čvrst šne.

Trećinu umućenih belanaca prebacite u već gotovu braon smesu i sve lagano, varjačom ili kašikom, umešajte. Nakon toga tu braon smesu uspite u belanca, ali ne sve od jednom, već postepeno, jer će tako belanca ostati čvršća i neće splasnuti.

Pošto ste dobili lepu ujednačenu teksturu budućeg kolača, sipajte sve u kockastu tepsiju dimenzija 18 x 18 cm, koju ste pre toga obložili pek-papirom sa svih strana.

Pečenje ovog kolača je vrlo specifično. Prvo treba napomenuti da ako postoji mogućnost da vam smesa iscuri iz tepsije, treba je sa spoljne strane obložiti alu-folijom. To je važno zbog sledećeg koraka, a to je stavljanje vašeg 18 x 18 kalupa za kolač u veći sud za pečenje, u koji treba da sipate mlaku vodu. Vode treba da bude nešto više od polovine tepsije u kojoj je kolač. Jednostavno rečeno ‒ kolač treba da stavite u bazen.

Pre nego što počnete da se bavite ovim „bazenskim radovima“, rernu uključite na 150, jer cela konstrukcija treba da se stavi u zagrejanu rernu. Kada ste sve to uspešno uradili, ostavje vam da pričekate 45 minuta i onda štapićem za ražnjiće ili nečim sličnim bocnete kolač da vidite da li je gotov. Ako štapić kada ga izvučete nema na sebi tragove smese, kolač je gotov, ako ima tragova smese, pecite ga još pet minuta, pa proverite ponovo.

Kad donesete odluku da je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i pek-papira jer će se tako lepše ohladiti.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli