Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Krompir s kajmakom

Krompir je jedna od najzastupljenijih namirnica na našim trpezama i kad god pomislite da ste ga probali na sve moguće načine, pojavi se neki nov. Ovo je jedan takav, otkriven u jednom zemunskom restoranu, jednostavan za pripremu, a fantastičan. Naravno, kao prilog uz neko dobro spremljeno meso. Predlažemo roštilj.

 

Sastojci:

  • 4 vrlo velika krompira
  • 8 kašika kajmaka
  • Veza mladog luka
  • So, biber
  • Aleva paprika po želji

 

Priprema:

Krompire dobro operite, pa stavite u tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Povremeno ih okrenite, a kad budu gotovi, ostavite ih pokrivene krpom da odstoje u nekoj posudi 5-6 minuta. Nakon toga, dok su još vrući, presecite ih po dužoj strani, izdubite ih pažljivo, i izdubljen deo krompira pomešajte s kajmakom i perima mladog luka iseckanim na sitno. Posolite po ukusu, dodajte i malo bibera i dobro promešajte rukom ili viljuškom, nikako štapnim mikserom ili pasirom za pire. Bitno je da budete brzi da bi vruć krompir istopio kajmak. Ako procenite da je potrebno, možete dodati i beli deo mladog luka. Kad budete zadovoljni ukusom smese, vratite je u ljuske krompira i po želji pospite s malo aleve paprike, vlašcem, peršunovim listom… nema ograničenja.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli