Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Tetka Jelenin ajvar

Ne znam kako se zvala vaša tetka i da li je pravila ajvar, ali sigurno je da svako od nas ima neki poseban ukus iz detinjstva za kojim danas žudi. Recept moje tetke Jelene pojavio se iznenada ovog leta, među nekim starim slikama. Napravila sam ga. Pravi je. Paprika se kuva, ne peče se, tako da je posla znatno manje nego prilikom pripreme klasičnog ajvara. Probajte, moja sestra Mira i ja smo nekada znale da pojedemo celu veliku teglu za jedno veče… Pošaljite nam svoje recepte iz detinjstva na: redakcija@vm.rs

 

Sastojci:

  • 5 kg crvene paprike
  • 5 patlidžana
  • 1 litar ulja
  • 1 konzervans
  • 2 šake soli
  • Biber u zrnu
  • 2 kutlače sirćeta

 

Priprema: Papriku operite i očistite od peteljki i koštica pa iscite na režnjeve. Patlidžan oljuštite i isecite na kolutove. U dublju posudu sipajte dva litra vode, u nju dodajte sirće, 1 dl ulja, so i dvadesetak zrnca bibera pa u  taj rastvor ubacite paprike i patlidžan. Kuvajte uz povremeno mešanje oko sat vremena, sve dok paprika ne bude potpuno mekana, a patlidžan će se do tada verovatno raspasti. Tako skuvano povrće procedite, a zatim ga na mašini za meso sameljite kroz srednju šajbnu. Potom prespite samleveni ajvar u dublju posudu i uz postepeno dodavanje preostalog ulja upržavajte ga sat vremena. Temperatura na kojoj to radite treba da bude takva da ajvar vri, ali ne prska. Na samom kraju dodajte konzervans, dobro promešajte i tako vrelog sipajte ga u tegle i stavite na toplo mesto (pretrpajte ga). Posle dan-dva smestite ajvar uz ostalu zimnicu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...