Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Vanilice

Vanilice

Popularni sajt za kulinarske recepte Food52 nedavno je u konkurenciji 46 zemalja za najlepši sitni kolač na svetu proglasio srpske vanilice. Pobednički recept je vrlo lako naći na internetu, a mi vam predstavljamo jednu od verzija vanilica za koju dajemo doživotnu garanciju. Savršene!

 

Sastojci:

  • 500 g brašna  tip 400 – meko
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil-šećer
  • 250 g šećera
  • 200 g masti
  • 2 cela jajeta + jedno žumance
  • 1 limun (i sok i kora)
  • malo mleka, po potrebi
  • džem od kajsija (domaći)
  • za „oblačenje“ vanilica – šećer u prahu i vanil-prah šećer

 

 

Priprema: Sve sastojke ubacite u posudu za mešanje i dobro sjedinite mikserom (spiralnim metlicama) ili rukama – kao nekada. Testo koje ste dobili treba da bude takvo da može lepo i lako da se oblikuje. Ukoliko to nije slučaj, dodajte tek toliko mleka da masa dobije to svojstvo. Nakon toga testo razvucite na debljinu pola ženskog prsta na pobrašnjenoj dasci za mešenje ili još bolje na masnom papiru, jer se tako vanilice lakše vade modlama. Preporučujemo modle prečnika 3 cm, a ko voli može i neke druge, jer to ne utiče na njihov ukus.

Vanilice pecite na temperaturi od 180 stepeni, s tim da rerna treba da bude prethodno zagrejana (kod novih ventilatorskih rerni možete ih peći na temperaturi od 160 stepeni, u tri nivoa). Pečenje traje 15-20 minuta, i  ne smete dozvoliti da vanilice porumene. Treba da budu bledozlatne boje. Pleh u kom pečete treba da bude blago namazan mašću ili prekriven masnim papirom (što je znatno bolje, zbog kasnijeg pranja).

Gotove, ohlađene vanilice namažite džemom od kajsija (naravno da može i neki drugi, ali se to u boljim kućama smatra nepristojnim) i uvaljajte ih u šećer u prahu u koji je dodato malo vanil-šećera u prahu.

Na dan pečenja vanilice su tvrde, a svojstvo topljenja u ustima stiču tek kada prenoće – najbolje pokrivene, u hladnom špajzu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...