Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čorba od spanaća

Kao mali nisam nikad gledao Popaja, jer mi je bilo neprihvatljivo da moj junak bude neko ko voli spanać. Te male zelene listiće toliko ne volim da sam kasnije i našu decu lagao da mi je doktor zabranio da jedem spanać. Laž je funkcionisala otprilike do perioda kad su prestale da veruju u Deda Mraza. I baš tada shvatio sam da spanać ima i drugu stranu. Spanać, naravno, i dalje ne jedem. Osim u ovoj fantastičnoj čorbi.

 

Sastojci:

  • 200 g spanaća
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 1 ravna supena kašika brašna ili skroba
  • 2 kafene kašičice vegete (suvi začin po volji)
  • 1 kašičica soli
  • 2 l vode
  • 1 dl kisele pavlake
  • limunovog soka od četvrtine limuna

 

Knedlice:

  • 1 jaje
  • 1 kašika mlake vode
  • 1 kašičica kisele pavlake
  • 1 kašičica ulja
  • 4–5 supenih kašika brašna ( zavisi od veličine jajeta)

 

Priprema:

  1. Operite spanać i odstranite mu peteljke ako su predugačke.
  2. Iseckajte spanać na sitne kockice.
  3. Iseckajte beli luk na sitne kockice.
  4. Zagrejte ulje u loncu i ubacite iseckan spanać.
  5. Dok se on dinsta na tihoj vatri, dodajte mu beli luk i mešajte dok luk ne pusti miris. Tada dodajte brašno i dobro promešajte (ko nije ljubitelj brašna, može komotno da ga izostavi).
  6. Nalijte izdinstani spanać sa 2 dl hlade vode i dodajte suvi začin. Promešajte. Kada voda provri, nalijte vode do 2 litra i dodajte soli. Ostavite čorbu da vri, a za to vreme napravite knedlice.
  7. U dubokom tanjiru izlupajte jaje i dodajte kašiku mlake vode. Ulupajte viljuškom jaje do penastog izgleda i dodajte pavlaku. Malko promešajte, a zatim dospite prosejano brašno i ulje, te sve izmešajte da testo postane homogeno. Ovaj proces ne sme biti predug, da se knedle ne bi raspadale. Gustina testa treba da bude poput umućenog šlaga.
  8. U kipuću čorbu, pomoću specijalnog rendla za pravljenje knedlica, pravite knedlice direktno nad loncem. Kuvajte ih 2-3 minuta i skinite čorbu s ringle.
  9. Umutite viljuškom, u posebnoj šolji, 1 dl kisele pavlake, dodajte limunov sok imalo soli .
  10. Razmutite kiselu pavlaku u čorbu koju ste skinuli sa ringle i tako vrelu servirajte je uz dodatak crvenog mlevenog bibera.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli