Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Džem od četiri vrste voća

Sat vremena posla za fantastičan domaći džem? Kako to kažu u reklamama – da, moguće je. Jedino je potrebno da požurite na pijacu dok još možete pronaći sva četiri sastojka, a sami odlučite koju ćete količinu voća kupiti. Verujte da ova harmonija voćnih ukusa zaslužuje da na polici stoji odmah uz njegovo veličanstvo – džem od kajsija. Uživaćete.

Sastojci:

  • ½ kg malina
  • ½ kg očišćenih trešanja
  • ½ kg ribizli
  • ½ kg jagoda
  • ½ kg šećera
  • 2,5 g konzervansa

 

Priprema:

Voće dobro operite, a u dublju šerpu sipajte šećer i u njega pola decilitra vode, pa stavite na ringlu da se šećer rastopi i provri, uz stalno mešanje. U taj vreli sirup prvo dodajte trešnje i mešajte ih 10 minuta. Nakon toga dodajte ribizle i nastavite da mešate još deset minuta. Zatim dodajte jagode na još deset minuta i na kraju maline, pogađate, još deset minuta. Na kraju dodajte konzervans, sačekajte da se kuglice rastope i – džem je gotov.

Tako vruć džem sipajte u dobro oprane tegle, zatvorite poklopcem i prekrijte ćebetom da se polako hladi do jutra.

 

Pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...