Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Slatko od belog grožđa

Svi volimo da nas neko pohvali, a jedan od najlakših načina da doživite ovacije jeste da napavite domaće slatko. Još kada ono sadrži dozu egzotike, jer je od grožđa, možete biti sigurni da divljenje neće izostati. Grožđa će uskoro biti na svim tezgama s voćem, recept je jednostavan, a priprema ne traje dugo. Zato – šerpu u ruke!

 

Sastojci:

  • 1 kg belog grožđa bez semena
  • 1,25 kg šećera
  • 3 dl vode
  • 1 limuntus
  • 1 limun (po želji)
  • List rozetle (po želji)

 

Priprema:

Očistite grožđe od peteljki, dobro ga operite i ostavite da se ocedi.

Dok se grožđe cedi i suši, u sud u koji ćete kuvati slatko sipajte šećer i vodu i na laganoj vatri kuvajte dok sirup koji ste dobili ne počne da se zgušnjava. Tek tada dodajte grožđe.

Pojačajte vatru. Slatko nemojte mešati, tek povremeno protresite šerpu da bi sva zrna bila obložena šećerom. Ako se tokom kuvanja pojavi pena, pažljivo je uklonite kašikom. Ukoliko na pijaci ne pronađete grožđe bez semenki, one će prilkom kuvanja isplivati na površinu, te i njih kašikom uklonite.

Kuvajte slatko sve dok se na površini ne pojave veliki bistri mehuri. Tada dodajte kesicu limunutsa i kolutove limuna po želji. Limun će vrlo lepo delovati u teglici i donekle napraviti balans sa šećerom. Isto važi i za list rozetle, divne biljke koja se tu i tamo može pronaći na pijacama. Ako ne uspete, nema brige, slatko će i bez rozetle biti fantastično. Kuvajte još dva-tri minuta, sklonite ga s ringle, pa kašiku sirupa sipajte na tacnu i vrhom kašike napravite liniju. Ako linija ostaje, slatko je gotovo. Što bi rekle stare domaćice – sirup mora da se piše!

Kad procenite da je slatko kuvano, sud u kom ste ga kuvali prekrijte pamučnom krpom koju ste pre toga natopili hladnom vodom i dobro je iscedili. Ostavite sve da stoji do sutradan u isto vreme, a nakon toga slatko sipajte u teglice i dobro ih zatvorite.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli