Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Krmenadla s jajima

Jedna zanimljivost u vezi s krmenadlom: u rečniku Matice srpske pod karmenadla piše da je to varvarizam i da treba videti pod krmenadla, ali te reči nema. I mada u rečniku ne postoji, važno je da se ponekad nađe na stolu. Ovaj recept oplemenjen je barenim jajima i ne iziskuje previše truda, a pomoću njega možete prirediti pravu gozba. Za drage goste ili porodičan nedeljni ručak. U svakom slučaju – uživajte.

Sastojci:

  • Krmenadla s kostima dužine suda za pečenje
  • Jaja koliko vam je potrebno da popunite krmenadlu
  • Svinjska mast
  • So, biber, biljni začin
  • 4 veće glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 zelena paprika

Priprema:

Najbolje je da komad krmnadle kupite dan ranije i da ga po povratku kući s jedne strane dobro posolite, s druge dobro natrljate biljnim začinom i pospete s malo bibera. Tako pripremljeno meso ostavite u frižider do pred samu pripremu. U danu kad će ovo pečenje biti na vašem stolu obarite jaja da budu tvrda, očistite ih, malo posolite i onda se posvetite mesu. Na sredini krmenadle dugačkim nožem napravite prorez. On treba da bude takav da u njega možete nagurati oklagiju, kako biste napravili mesto za jaja. Kada procenite da će jaja moći da stanu, dosolite malo krmenadlu malo s jedne, malo s druge strane, i nagurajte očišćena jaja u nju. Nakon toga u većem tiganju ugrejte malo masti i stavite krmenadlu tek toliko da se malko termički obradi. To vam garantuje da će biti sočnija, jer će vrela mast zatvoriti pore i pečenje će biti bolje. Okrećite krmenadlu sa dve viljuške tako da se po malo zapeče sa svih strana. Kada je to gotovo, u posudu za pečenje narežite na krupne kriške crni luk, a šargarepu na krupne komade. To će krmenadlu držati iznad dna posude i uz to upijati sve sokove koje meso pusti. Kad ste na to stavili meso, sipajte malo vode da ne bi ogorevalo dok krmenadla ne počne da pušta svoje sokove. Zatim kraj mesa stavite jednu zelenu papriku, pokrijte je folijom i ostavite da se peče 35 minuta na 250 stepeni. Nakon toga otklopite, prelijte krmenadlu sokom koji je pustila (to činite svakih desetak minuta) i pecite na 180 stepeni uz povremeno okretanje dok sa svih strana ne poprimi lepu boju.

Na kraju pečenja izvadite  krmenadlu, a kraj nje stavite luk i šargarepu, koji  su se tokom pečenja pretvorili u sos, i kao takvi biće fantastičan prilog. Malo prženog krompira, naravno, nije na odmet.

pripremila: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli