Gundel palačinke

Ako vam je problem da skuvate puding jer to smatrate komplikovanim, okrenite narednu stranu magazina. Pravljenje ovih palačinaka složen je i zahtevan posao, ali rezultat je takav da već pri prvom zalogaju zaboravite na uložen trud. Zato, ne oklevajte. Pročitajte recept nekoliko puta da utvrdite redosled poteza, nabavite sve sastojke i obradujte sebe i one koje volite – a ne bi bilo loše da vam neko od njih i pomogne u pripremi ove poslastice!
Sastojci:
- 12 palačinaka
- 1,5 dl ruma
- 40 g suvog grožđa
- 20 g narandžine kore
- 180 g mlevenih oraha
- 1 dl slatke pavlake
- 120 g šećera
- 50 g putera (za prženje)
- Cimet
Sastojci za čokoladni preliv:
- 2,5 dl mleka
- 1 štapić vanile
- 30 g šećera
- 100 g čokolade
- 1,5 dl slatke pavlake
- 3 žumanceta
- 80 do 100 g šećera
- 50 g kakaoa
- 50 g brašna
- 0,5 dl mleka
Priprema:
Dan ranije potopite suvo grožđe i narendanu narandžinu koru u rum i ostavite da prenoći.
Decilitar slatke pavlake stavite u sud da provri, a zatim dodajte orahe, šećer, malo cimeta, oceđeno suvo grožđe i narandžinu koru. Kuvajte minut do dva, sve dok se ne dobije kaša koja se može mazati (ako vam je masa previše gusta, razredite s malo mleka). Ostavite da se prohladi i umešajte polovinu ruma u kom su stajali suvo grožđe i narandžina kora. Zatim ispecite 12 palačinaka i nafilujte ih pripremljenim filom. Urolajte ih i ostavite na toplom mestu (u rerni na 30 stepeni, pokrivene folijom). Sada napravite preliv tako što ćete 2,5 dl mleka, 30 g šećera i vanilu presečenu po dužini staviti da provri. Dok se to greje, u malom sudu istopite čokoladu, a od 1,5 dl slatke pavlake umutite čvrst šne i ostavite ga u frižider.
Zatim mikserom umutite na penasto tri žumanceta sa 80 g šećera, pa dodajte 50 g kakaoa, 50 g brašna i 0,5 dl hladnog mleka. Tu masu stavite na ringlu i uključite da se greje, pa uz neprestano mešanje dodajte, u tankom mlazu, istopljenu čokoladu, a zatim i toplo mleko. Mešajte i zagrevajte do tačke ključanja, nipošto ne sme da proključa. Skinite s ringle i nastavite da mešate jedno vreme, pa prespite to u pripremljeni šne od pavlake, a zatim u sve to dodajte i drugu polovinu ruma.
U tiganju u kom ste rastopili puter sada sa obe strane ispržite palačinke koje ste izvadili iz rerne. Neposredno pred serviranje prelijte palačinke vrelim prelivom.