Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Moče, bundaš kenjer, prženice, pofezne, kvašenice, zavijače…

Ni jednostavnijeg recepta, ni dužeg naslova. A reč je o običnim prženicama u jajima, koje su, kažu knjige, prvi put pomenute u jednom kuvaru iz 4. veka. Već po nazivu lako je zaključiti da postoje raznorazne varijacije u pripremi, ali se sve ipak svodi na isto. I nema sumnje da su mama ili baka svakog čitaoca pravile najbolje moče. Ipak, ima jedna tajna… A ona glasi: koliko parčadi hleba – toliko jaja!

Sastojci za šest prženica:

  • 6 parčadi hleba od juče ili prekjuče
  • 5-6 jaja, zavisi i od velične hleba i od velične jaja
  • 1 dl mleka
  • So
  • Mast ili ulje, šta ko više voli
  • Možda nekoliko čenova belog luka
  • Možda malo šećera

Priprema:

Jaja razbijte u dublji sud, posolite po ukusu i dobro ih ulupajte viljuškom. Tek tada dodajte mleko i još malo lupajte. Ima i onih koji u ovom trenutku dodaju dva prstohvata šećera, ali nije neophodno. Šećer pojačava ukuse, pa možete probati. Dok to malo odstoji, isecite stari hleb na kriške jednake debljine, a mast ili ulje stavite da se greju, ako imate šporet sa podeocima od 1 do 9, neka to bude jačina 6. Masnoća treba da bude topla, ali ne prevruća. Još jednom ulupajte jaja i mleko i potopite parče ili dva podjednako s obe strane, zavisi koliko vam staje hleba u tiganj. Neka hleb odstoji u jajima s obe strane, da dobro upije.

Direktno odatle pofezne idu u zagrejanu masnoću. Kontrolišite vatru, sve zavisi od šporeta, a bundaš kenjer mora da ima divnu zlatnu boju. U principu, okreće se samo jednom. Ima i onih lukavaca koji malo pre okretanja ubace pola čena belog luka i izvade ga prilikom svake ture. Zavijače neće mirisati na beli luk, ali će imati specifičan šmek. To, naravno, ako ih nećete jesti slatke, što je i te kako lepo… Pre svakog potapanja hleba, jaja obavezno iznova izlupajte viljuškom. Eto… a delovalo je kao jednostavan recept. Što na kraju ipak jeste.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli