Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Pecanje – Štap u ruke

Volite li da pecate, Vojvodina je za vas pravi pravcati raj. Reke, jezera, kanali, bare, sa obale ili iz čamca, na plovak, dubinku ili blinker… Uživanje je zagarantovano. Evo samo nekih preporuka za dobre terene

Dunav, Tisa, Tamiš, Begej, mnogobrojni kanali i rečice, presecaju ravnicu Vojvodine gradeći čitavu mrežu vodenih tokova. Kada se tome dodaju brojni ribnjaci i bare, monotonija beskrajnih polja Vojvodine biva „razbijena“. Vode Vojvodine su izuzetno bogate velikim brojem ribljih vrsta, što zaista predstavlja bogatstvo za sve ljubitelje ribolova, a najviše se love melezi (babuške), bela riba, bucov, karaš, bandar, šaran, som, štuka, smuđ, tolstolobik… Dnevne pecaroške dozvole uzimaju se kod ribočuvara – na licu mesta, a koštaju između 400 i 800 dinara. Dozvoljeno je pecanje na najviše tri štapa, a ograničenja postoje jedino u zabrani odnošenja ribe u vreme lovostaja ili kada je riba ispod propisane mere.

 

Bela Crkva

Sedam jezera na ivici grada pružaju mogućnost ribolova u predivnom okruženju. Bogata su ribom, pa i ne čudi što se jedno od njih i zove „Šaransko“. Obale jezera mame ljubitelje nedirnute prirode, a kristalno bistra voda privlači zaljubljenike pecanja, kao i kupače. Jezera su pod upravom Ribolovačkog saveza Vojvodine, a dnevna dozvola košta 800 din.

 

Novi Sad

Novosađani imaju veliki izbor pecaroških mesta. Na Dunavu se najčešće peca kod nekadašnjeg Žeželjevog mosta, dužinom celog Beogradskog keja, na brojnim dunavcima, na kanalu DTD…

 

Bač

Najdublje vojvođansko jezero Provala obiluje ribom kao što su šaran, štuka, som, amur… Kako je i najpopularnije kupalište opštine Bač, ovo jezero svakako treba posetiti radi ribolova, rekreacije i odmora.

 

Erdevik

Jezero Moharač koje se nalazi u okviru nacionalnog parka „Fruška Gora“ pravi je raj za ribolovce i ljubitelje prirode. Najčešće se love amur, tolstolobik, šaran i smuđ, a za ribu iz ovog jezera se tvrdi da je najukusnija i najzdravija, jer vodu nema šta da zagadi, pa je prozirna i smaragdno zelena. Dnevne dozvole se ne izdaju, a cena godišnje je 8000 dinara.

 

Bezdan

Veliki Bački kanal je ovde izuzetno čist i bogat vodenim rastinjem, a love se skoro sve riblje vrste. Lepih mesta za pecanje ima u izobilju, a većih mesta na koja se može otići u većem društvu ili porodično su ređa.

 

Monoštorski rit

Monoštorski rit predstavlja izuzetan biser prirode Vojvodine. Polazeći od Monoštora, poznati su ribolovni tereni „Baste“, „Duga bara“ i „Štale“ sa kapitalnim primercima šarana, amura, soma, smuđa, štuke, grgeča, bucova, babuške, linjaka… Ribolov je najproduktivniji iz čamaca, što ribolovcima ne predstavlja problem, jer postoji nekoliko mesta gde se oni mogu iznajmiti.

 

Sombor

Pecaroški dragulj udaljen petnaestak kilometara od Sombora, severoistiočno od sela Čonoplja. Čonopljansko jezero je nadaleko poznato po izuzetno krupnim primercima štuke, šarana, amura i babuške. Ribolov je moguć sa obale i iz čamaca koji se mogu iznajmiti na licu mesta.

 

Inđija

U opštini Inđija, osim na Dunavu, peca se i na Jarkovačkom jezeru. Najčešće se love šaran, babuška, amur, deverika i ostale vrste bele ribe. Za ovu vodu važi jedinstvena ribolovačka dozvola za teritoriju Vojvodine koju izdaje Ribolovački savez Vojvodine. Ribolovci koji nemaju ovu dozvolu mogu izvaditi dnevnu dozvolu, koja se kupuje kod ribočuvara.

 

Apatin

Od davnina poznat kao centar ribarstva, nalazi se u centru Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, koje je i jedno od najvećih mrestilišta na Dunavu. Ovo područje pruža izuzetne mogućnosti za ribolov, kako na Dunavu tako i na mnogobrojnim rukavcima.

 

Kovilj

Jedan je od najpoznatijih pecaroških terena u Vojvodini. U Kovilju se najčešće peca na „Tikvari“, „Šlajzu“ i „Arkanju“, gde se nalazi nadaleko poznata čarda „Na kraj sveta“. Najviše se pecaju melezi i štuka, a pravi lavirint rukavaca nudi veliki izbor pecaroških mesta, pogotovo iz čamaca koji se mogu iznajmiti na licu mesta.

 

Pančevo

Kao i na celom Tamišu i ovde je ribolov izuzetno dobar. Par kilometara uzvodno od pančevačkog keja, dolazi se do terena na kojima se uspešno lovi krupan šaran i štuka. Prednost imaju ribolovci sa čamcima, a može se pecati i sa obale.

 

Opovo

Tamiš kod Opova je omiljeno mesto za pecanje velikog broja sportskih ribolovaca iz obližnjih gradova i unutrašnjosti. Voda bogata ribom, opuštanje i uživanje u prirodnim lepotama, mamac su za sve ljubitelje. Sa obale, ili iz iznajmljenog čamca mogu se pecati šaran, babuška, smuđ i mnoge druge vrste ribe.

 

Tomaševac

Na Tamišu kod Tomaševca, peca se uglavnom sa obale. Kod brane se lovi grabljivica, a u obližnjem rukavcu bela riba i babuška. Nizvodno od Tomaševca prema Idvoru lovi se isključivo krupan šaran i amur sa obale.

 

Žabalj

Čuvena reka -kanal Jegrička, omiljeno je mesto mnogih ribolovaca. Kanal je većinom oivičen trskom, ali mesta za pecanje ima. Poslednjih godina, često se peca na prirodnom ribnjaku, koji je pod upravom „Udruženja sportskih ribolovaca Jegrička – Žabalj“. Peca se sa uređene obale, a ko voli, ribočuvari ih po ceni od 100 dinara čamcem prevoze na udaljenija mesta.

 

Čurug

Čurug leži na najvećem meandru Tise, poznatom kao mrtva ili stara Tisa. Mali je broj mesta za pecanje na samoj obali, pa je preporučljivo korišćenje čamca. Najčešće se love melezi (babuške), bela riba, šaran i manjovi.

 

Srbobran

Ribolovni teren oko Srbobrana sastoji se od Velikog Bačkog kanala, rečice Krivaje i Beljanske bare. Pecaroša uglavnom ima na južnoj strani kanala, a od ribe se uglavnom love babuške.

 

Zrenjanin

Peskara (Čepel) je jedina državna voda na kojoj važi režim „uhvati i pusti“. Malo jezero na ivici Zrenjanina obiluje ribom, a pretežno se peca šaran. Prava meka za sportske ribolovce!

 

Palić

Pecanje na Palićkom jezeru dozvoljeno je na zapadnoj obali, na Omladinskom i Ludaškom jezeru. Dozvole izdaje JP Palić-Ludaš. Severno od Palića nalazi se omanje jezero – Tresetište. Izuzetno je bogato ribom i predstavlja raj za šarandžije.

 

Begečka jama

Izuzetno lepa ribolovna voda na 17 km od Novog Sada. Može se , pored dobrog ulova, uživati i u lepoti ovog zaštićenog prirodnog dobra. Ribolov se može vršiti i sa obale, ali je znatno bolje iz čamca. Dobro se lovi babuška, šaran, štuka i smuđ. Dozvola: posebna DTD Ribarstvo.

 

Kanjiža

Tisa kod Kanjiže spada u izuzetna ribolovna područja. Uspešno se love: šaran, smuđ, som, bela riba, a naročito je dobro loviti kečigu larvom ’’Tiskog cveta’’. Može se pecati i sa obale, mada je više dobrih ribolovnih mesta dostupno iz čamca. Dozvola: Ribolovački savez Vojvodine.

 

tekst: Marina Luković

Možda vam se svidi...

Dobrodošli