Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Pohovani mozak

Nekada svinjski mozak u mesarama niste mogli da nađete ako dobro ne poranite. Ne samo zato što je i tada bio jeftin, već pre svega nismo bili toliko zaplašeni holesterolom i drugim bolestima, pa su se domaćice otimale za mozak. Bilo kako bilo, ovaj specijalitet je u padu popularnosti, što ne znači da ne treba da ga probate. U krajnjoj liniji i otkrijete nešto sasvim drugačije. Ljubitelji bi rekli – fantastično!

 

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mozga
  • So, brašno
  • Mast za prženje

 

Priprema:

Mozak koji će vam mesar spakovati odmah po dolasku kući stavite u sud sa hladnom vodom i odstavite petnaestak minuta da odstoji. Nakon toga birajte polutku po polutku i pod mlazom hladne vode, nožem pažljivo skinite opnu. Tako očišćen mozak vraćajte u drugi sud sa hladnom vodom. Nakon ovoga mozak je spreman za pečenje. Budući da je holesterol već tu, preporučujemo da ga pečete na svinjskoj masti. Uzmite tiganj koji je dovoljno velik za celu količinu, mast ugrejte da ne bude previše vrela, svaku polutku usolite, uvaljajte u brašno i spuštajte u mast. Ništa lakše. Prodrmajte tiganj nekoliko puta i kad vidite da se sa donje strane uhvatila korica, okrećite polutku po polutku. Činite to nekoliko puta dok polutke ne poprime braonkastu nijansu, tada su gotove. Neka vas ne uplaši što će se u jednom trenutku pojaviti nešto poput pene i uopšte nećete videti mozak koji pečete. Prodrmajte tiganj, malo smanjite toplotu i dunite malo u penu. Ubrzo će nestati. Služite sa pireom, ili nekim drugim prilogom, jer neutralni ukus mozga trpi sve priloge.

 

P.S. Za ovakvu pripremu mozga uzmite lepe, cele polutke, a ostatak možete napraviti na drugi način. Evo kako: jednu kašiku hladne svinjske masti stavite u drugi tiganj, dodajte mozak koji nije za pohovanje, posolite i u sve to pre stavljanja na ringlu ubacite i 3-4 čena belog luka, što sitnije iseckanog. Tek tada tiganj stavite na srednju vatru i uz stalno mešanje dinstajte dok mozak ne promeni boju. Dobićete nešto kao paštetu. Kao što smo napisali u uvodu – fantastičnu!

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli