Puter-keks
Keks svi vole. Verovatno zato što smo svi u detinjstvu kao nagradudobijaliovu poslasticu. Ovaj koji vam danas preporučujem ćete, ako jednom probate, praviti vrlo često. Zato što u njemu sva čula uživaju. Dok ga pečete, kuća miriše na limun i vanilu… prva tura neće stići ni da se ohladi. Ako ih ostane, stavite ih u neku metalnu ili staklenu posudu s poklopcem. Predlažem da odmah pravite duplu meru.
Sastojci:
- 200 g putera
- 250 g oštrog brašna tip 400
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 jaje
- 1 kašičica ekstakta vanile (ili štapić vanile)
- 150 g šećera
- Narendana kora pola limuna
Priprema:
Izvadite puter iz frižidera nekoliko sati ranije da bi omekšao. Kad se to dogodi, stavite ga u posudu za mućenje, dodajte šećer i mutite mikserom koji ste uključili na najjače. Treba da dobijete penastu masu u koju onda dodajete jaje i nastavljate da mutite dok se sve lepo ne sjedini.
Pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo i postepeno ga dosipajte u masu. Na kraju dodajte vanilu i narendanu koru limuna. U jednom trenutku biće neophodno da promenite metlice miksera i stavite jače, spiralne, jer će testo biti gusto. Mutite sve dok ne dobijete glatko i meko testo. Zatim ga umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se hladi oko sat vremena. Nakon toga na pobrašnjenju dasku stavite ohlađeno testo i oklagijom ga razvucite na debljinu od oko pet milimetara. Pomoću modli različitog oblika vadite testo i ređajte na pek-papir koji ste stavili u pleh za pečenje. U rerni, koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni, keks pecite 10-12 minuta.