Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Domaći sok od višanja

Domaći sokovi su nekad bili deo svakog špajza koji je držao do sebe, a onda su, kako su špajzevi sve više postajali prostorije za odlaganje cipela, domaće sokove zamenili kupovni, kod kojih je najčešće bila lepa samo ambalaža. Veliki povratak domaćih sokova morao se dogoditi, a klasik dvadesetog veka jeste recept koji vam ovom prilikom donosimo. Sprema se jednostavno, a oduševiće sve koji ga probaju. Babe su nekada govorile da „vraća snagu“ i da ga treba piti kad se dobije grip. Nije lek za koronavirus, ali jeste lek za dušu. Pogotovo ako ga je nekad pravila vaša baka.

 

Sastojci:

  • 6 kg višanja (najbolje sorte oblačinka)
  • 2 kg šećera
  • 2 litre vode
  • 1 konzervans
  • 3 limuntusa (30 g ukupno)

 

Priprema:

Oprane višnje bez peteljki (oblačinke se najčešće tako i prodaju) stavite u veći sud i dobro ih izgnječite šakama. Mudro je staviti rukavice, jer višnje, bar nakratko, ofarbaju ruke. Ne treba da ostane nijedna cela višnja. Onda dodajte hladnu vodu i proverite da nije ostala neka višnja ucelo. Dodajte limuntus i konzervans, promešajte, poklopite poklopcem ili krpom da vam nešto ne upadne unutra, i ostavite da stoji 24 sata.

Narednog dana vas čeka nešto više posla i za to vam je potrebna pasiruša, najbolje ona koju na pijaci prodaju za pripremu domaćeg paradajza. Pasirajte višnje tako da sok curi u neku posudu ispod pasiruše, a ono što nije moguće iscediti pasiranjem na ovaj način, ostavite sa strane. Kada sve višnje prođu kroz pasirušu, preostalu smesu koštica i isceđenih višanja stavite u dvoslojnu gazu i lagano pritiskajući dodatno cedite.

U sok koji ste dobili dodajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Zatim ga stavite da provri i kuvajte oko pet minuta, pa ga tako vrelog sipajte u čiste flaše. Dobro zatvorite i smestite ga na sigurno. Nećete zažaliti zbog uloženog truda.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli