Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Džem od cepanih šljiva

Džem od cepanih šljiva se u našoj porodici tradicionalno pravi svake godine. Makar i male količine. Pravi se vrlo brzo. Nepravedno je potisnut od strane mlevenog, a zatim kuvanog pekmeza od šljiva. Obavezno ga koristimo za punjenje salčića i vanil-kiflica, jer ne curi; sjajan je i sa palačinkama, tašcima, a možda je najbolji na svežem hlebu. Bez putera.

Sastojci:

  • 1,5 kg zrelih šljiva
  • 100−200 g šećera
  • Cimet
  • 0,5 dl ruma

 

Priprema:

1. Ugrejte rernu na 180 0C bez ventilatora. Spremite veliku plitku tepsiju koju ste kupili s rernom.

2. Šljive operite, rukama ih iscepajte i izvadite koštice. Tako razvdvojene polovine poređajte po plehu tako da unutrašnja strana bude okrenuta ka gore. Šljive probajte, pa ukoliko su slatke, pospite ih sa 100 g šećera, a ukoiko su nakisele, sa 200 g.

3. Posle šećera, pospite šljive cimetom, a zatim poškropite rumom.

4. Stavite tepsiju sa šljivama u rernu i pecite oko 40 minuta. Možete ih i promešati, ali nije neophodno.

5. Kada vidite da se sok od šljiva pretvorio u sirup, a one se smežurale, džem je gotov. Bolje da ih malo ranije izvadite, nego da vam zagore.

6. Punite oprane i osušene tegle, i zatvarajte ih dok je džem još vreo. Okrenite poklopcem nadole da odstoje 5 minuta. I to je sve.

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...