Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Starinski mesečići

Starinski mesečići
Starinski mesečići

Pravi ljubitelji slatkiša znaju da cene stare recepte. Oni su jednostavni, a savršeni. Takav je i ovaj. Nemerljiva je radost u kući kad zamirišu mesečići. Nema razloga za čekanje. Proverite imate li sve što vam treba i nek već danas mesečići budu na nekoj proculanskoj tacni koja vam je ostala od bake.

Sastojci:

  • 125 g svinjske masti
  • 5 jaja
  • 250 g šećera u prahu
  • Kora od pola limuna
  • 2 kesice vanil-šećera
  • 125 g oštrog brašna

Priprema:
U dubljem sudu mikserom penasto umutite mast, pa dodajte žumanca i prah-šećer. Sve to mutite dugo, nekih 30-ak minuta, pa pred sam kraj dodajte na najsitnije narendanu koru limuna, vanil-šećer i 125 g oštrog brašna.

Kad se sve to lepo spoji, ostavite sa strane, a u drugom sudu umutite pet belanaca tako da dobijete čvrst sneg. Sledeći korak je da belanca lagano umešate u pripremljenu žutu smesu tako da dobijete izjednačenu nijansu.

Pleh dimenzija 34×22 cm pripremite tako što ćete ga namastiti svinjskom mašću, posuti brašnom i nakon toga u njega usuti i poravnati pripemljenu smesu za mesečiće.
Pleh onda ide u rernu koju ste prethodno ugrejali na 200 stepeni. Pazite na buduće mesečiće, jer čim požute, temperaturu treba smanjiti na 150 stepeni. Pečenje traje ukupno četrdesetak minuta, zavisi od rerne.

Kad posumnjate da su gotovi, proverite to ubadanjem čačkalice i ako je čista, bez tragova smese kad je izvadite – kolač je gotov. Izvadite ih iz rerne i čim se malo prohlade vadite ih čašom ili modlom za krofne, pa pospite prah šećerom koji ima ukus vanile. Može i običnim. Najlepši su topli, ali zato što su pravljeni sa mašću, mogu i da stoje, a da ne gube na svežini.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli