Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kakao-kocke

Ovo je brz i jednostavan recept, sa jeftinim sastojcima, koje svi uvek imamo u kući. Kolač je savršeno sočan, sjajno se slaže uz kafu ili čaj, i odlično je rešenje kad vam se prijede nešto slatko, a nemate mnogo vremena. Jednom rečju − idealan!

 

Sastojci:

  • 2 jajeta (mala)
  • 250 g šećera
  • 50 g masti
  • 250ml mleka
  • 20 g kakaoa
  • 300 g brašna T-400 meko
  • 1 prašak za pecivo

 

Priprema:

  1. U dubljoj posudi za mešenje najpre razbijte jaja, razmutite ih mikserom i dodajte šećer, te dobro izmiksajte da masa pobeli.
  2. Dodajte u to svinjsku mast, te i nju dobro izradite mikserom, da se zapeni.
  3. U drugoj posudiizmešajte kakao, brašno i prašak za pecivo, te naizmenično u masu sa jajima dosipajte malo mleka, pa malo brašna, i tako dok se svi sastojci ne potroše.

Masa koju dobijete biće prilično žitka, ali neka vas to ne brine.

U tepsiju veličine 35×20 cm stavite pek-papir, ili je premažite s mašću i pobrašnite, sipajte masu za kolač i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C sve dok se kolač ne počne odvajati od ivica pleha. Tada smanjite temperaturu na 180°C dok se ne ispeče (proveravajte čačkalicom ili drvcem za ražnjić). Pazite da se ne prepeče, jer će u tom slučaju biti suv. Potrebno je oko 35 minuta, zavisi od rerne.

Kolač možete posuti prah-šećerom ili kakaom, ili ga servirati pravo iz rerne.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli