Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kolač od maslinovog ulja

Da, dobro ste pročitali i morate nam verovati na reč. Kolač od maslinovog ulja! Nešto potpuno novo, drugačije i neverovatno ukusno. Nije bitno da li ćete ga praviti za neki praznik, godišnjicu, ili u poslednji minut pre nego što dođu gosti. Jednom kada ga napravite i probate, često ćete ga imati na stolu. Lak za spremanje, a istovremeno neodoljiv. Nekoliko jednostavnih sastojaka doprineće tome da se vaša kuća ispuni toplim, egzotičnim, citrusnim mirisom sreće i opuštenosti. Mi smo ga probali zahvaljujući stalnoj čitateljki Branki iz Belegiša. Savršen kolač….

 

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 350 g šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • Pola kašičice sode bikarbone
  • Pola kašičice praška za pecivo
  • 1 šolja plus trećina šolje maslinovog ulja
  • 1 šolja plus četvrtina šolje mleka
  • 3 velika jajeta
  • 2 supene kašike rendane kore pomorandže
  • ¼ šolje soka od pomorandže
  • ¼ šolje likera od pomorandže (npr. Grand Marnier ili Cointreau)

Napomena – šolje za sve sastojke su od 2 dl

 

Priprema:

  1. Ugrejati rernu na 180 °C.
  2. Malo pouljite okrugli pleh što se otvara sa strane, prečnika 20‒22 cm i obložite ga papirom za pečenje.
  3. U činiji mrežicom pomešajte sve suve sastojke da se lepo sjedine.
  4. U drugoj, većoj činiji, rukom umutite maslinovo ulje, jaja, mleko, rendanu koru pomorandže, liker i sok od pomorandže.
  5. Postepeno dodajte suve sastojke u tečnu smesu i rukom, najbolje mrežicom, mutite dok se sve lepo ne sjedini i ne postane glatka, fina smesa.
  6. Sipati u pripremljen pleh i peći sat vremena, u zavisnosti od rerne. Kada je pečen, kolač mora da ima zlatnu, hrskavu koru, a tester mora biti suv kada se izvuče. Dobro ohladiti i servirati sa džemom od jagoda.

Džem se pravi vrlo jednostavno! Smrznute jagode malo iseckati, ako su previše krupne, i kuvati ih sa šećerom dok se malo ne zgusnu. Šećera i vanil-šećera dodati po želji, ali treba da bude slađe. Džem ne treba da bude previše gust, pošto će služiti kao preliv.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...