Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Lekvar tašci

Jela i poslastice od testa su po pravilu potekla od vojvođanskih paora, jer je u njihovoj osnovi ono što svako seosko domaćinstvo uvek ima. Brašno, krompir i domaći pekmez. To je dovoljno da se naprave tašci – mekani zalogaji koji jednostavno ne mogu da se ne vole. Neki ih prave bez krompira, ali su u tom slučaju posle pola sata već veoma tvrdi, pa je drugi naziv ovog jela barat fule (ili fratrove uši). Moja baka je zato uvek pravila taške sa krompirom, koje smo, ponekad, ako ih ostane, jeli i za večeru.

 

Sastojci:

  • 365 g brašna TIP 400 meko
  • 135 g krompira
  • 1 jaje
  • 1 kašičica masti (veličine oraha)
  • 1–2 dl vode
  • Pola kafene kašičice soli

 

Fil:

  • Pekmez od šljiva

 

Za posipanje:

  • 500 g prezli
  • 1 dl ulja ili putera
  • šećer

 

Priprema:

  • Oljušten i na kocke iseckan krompir skuvajte u tek malo posoljenoj vodi, kada bude obaren, ispasirajte ga.
  • Na puteru ili ulju, na tihoj vatri, ispržite prezle tako da budu zlatnožute i ostavite da se hlade.
  • Zamesite testo od brašna, krompira, jajeta, vode, masti i soli, pa formirajte jufku.
  • Na dobro pobrašnjenoj dasci za mešenje (koristite za to oštro brašno), razvijte testo oklagijom na dva do tri milimetra debljine. Potrudite se da testo bude pravougaonog oblika.
  • Tašci treba da budu veličine 7×7 cm. Na jednu polovini testa stavite kašičicu pekmeza, tako da on bude u sredini.
  • Četkom za mazanje umočenom u vodu premažite prostor između pekmeza da bi se tašci bolje zalepili.
  • Drugu polovinu testa pažljivo prebacite preko prve, na kojoj je pekmez, i ivicom šake polako prelazite preko delova testa bez pekmeza, istiskujući tako vazduh iz testa.
  • Radlom ili nožem isecite taške.
  • Taške, u malo posoljenoj, kipućoj vodi, možete kuvati odmah 3–4 minuta, a ako ćete ih jesti kasnije, ostavite ih u frižideru, na plehu posutom grizom.
  • 10. Kuvane taške procedite i uvaljajte u pripremljenu prezlu, u koju ste pre toga dodali šećer po ukusu.

 

Pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli