Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Novogodišnji raspucanci

Za ovih skoro 13 godina nikada se nije desilo da nam neka čitateljka donese kolače na „kućni prag“. Pogotovo ovako fantastične, kojima nas je počastila naša draga Ksenija. Rekla je da se prave lako i brzo i da će u ove tmurne, kratke i virusima pritisnute dane uneti sreću u svaki dom. Nas je jako obradovala i uživali smo u svakom zalogaju, a i vi s malo truda možete obradovati svoje ukućane, komšije, prijatelje. Svima nam treba nešto tako prefinjeno slatko dok smo nevoljno u kućama, uz knjigu ili televizor.

 

Sastojci:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 2 jajeta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g putera (može i margarin)
  • 200 g oštrog brašna
  • ½ kačičice praška za pecivo
  • 1 kašičica arome vanile
  • 1 narandža
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu

 

Izlomite čokoladu i zajedno s puterom ili margarinom stavite u šerpicu, koja će stajati iznad nešto veće šerpice u koju treba da sipate vodu kako bi para otopila puter i čokoladu. Povremeno promešajte da se sve lepo spoji i ostavite na stranu.

Dok se to lagano hladi, umutite jaja i šećer, pa u to dodajte već malo rashlađenu čokoladu. Mikserom mutite dok ne budete sigurni da ste dobili ujednačenu masu. U tom trenutku dodajte aromu vanile i naredajtu koru dobro oprane pomorandže. Tek tada postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i so, koje ste prethodno sjedinili.

Tako pripremljenu smesu stavite u frižider, najbolje 4-5 sati, a može i celu noć. Kada smesu izvadite iz frižidera, biće veoma gusta, tako da je najbolje da je vadite kašikom i formirate loptice veličine ferero rošera.

Kada sve loptice budu gotove, a treba da ih bude tridesetak, možda čak i koja više, pokvasite ruke vodom i ponovo oblikujte svaku kuglicu. Tako će postati malo vlažne, što će učiniti da se za njih bolje uhvati prah-šećer u koji ćete temeljno uvaljati svaku. Nemojte štedeti na prah-šećeru, kolačići će se bolje raspucati i time opravdati svoje ime.

Bilo bi dobro da rernu zagrejte na 180 stepeni i pre no što ste počeli da oblikujete kuglice, jer će biti lepše ako ih još hladne stavite u rernu. Pleh u kom ćete ih peći prekrijte pek-papirom, a pečenje traje najmanje 10 minuta, u zavisnosti od rerne. Može se i produžiti, ali ne treba da traje više od 15 minuta.

Još jedan važan savet – kada ih izvadite iz rerne, ostavite ih da se prohlade ne vadeći ih iz pleha, jer je to najsigurniji način da spolja postanu hrskavi, a unutra zanosno meki.

Mogu dugo da stoje, tako da su idealni za nastupajuće praznike.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli