Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Piletina u pavlaci

Recepti: Piletina u pavlaci

Ljudi se, tvrde iskusni znalci, oštrom crtom dele na one koji vole batak s karabatakom i na one koji više vole belo meso. Nisu to baš neki suprotstavljeni tabori, ali podela postoji. Recept pred vama jedan je od onih koji mire ova dva tabora, jer pileće belo u njemu zadržava svoju vlaknastru strukturu, ali ima mekoću bataka. Jednostavno – fantastično. Još ako vam je pri ruci flaša dobro rashlađenog Dunđerski piva…

 

Sastojci:

  • Jedno pileće belo meso bez kosti
  • Kašika putera
  • 3 čena belog luka
  • 2 pavlake za kuvanje od 2 dl
  • So, biber, ulje

Priprema:

Meso isecite na deblje šnicle, a zatim na komade otprilike 5 x 5 centimetara. Kad ste to završili, u veliki tiganj rastopite kašičicu putera, zagrejte ga i stavite meso. Meso pecite da pobeli sa svih strana, sve dok ne počne da rumeni. Nakon toga ga izvadite iz tiganja, smanjite vatru i u tiganj sipajte malo ulja. Kada se zagreje, ubacite sitno iseckan beli luk, malo ga propržite i kada zamiriše, prelijte ga pavlakom. Stalno mešajte dok pavlaka ne proključa, pa onda vratite meso. Tek sada posolite i dobro pobiberite (po ukusu, naravno), krčkajte na jakoj vatri petnaestak minuta uz stalno mešanje, a zatim prebacite u vatrostalnu posudu te stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Pecite četrdesetak minuta dok lepo ne porumeni.

Služi se uz pire krompir ili kuvani pirinač.

 

Pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...