Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Saher torta

Kada je grof Maternih pre 184 godine rekao svom kuvaru da za sebe i svoje goste hoće nov, poseban i drugačiji kolač, sasvim sigurno nije pretpostavljao da će tad nastati jedna od najčuvenijih evropskih poslastičarskih atrakcija. Tog dana, međutim, grofovov glavni kuvar bio je bolestan, a pošto se grofova ne poriče, zadatak je preuzeo šesnaestogodišnji kuvarov pomoćnik Franc Saher. Ostalo je istorija. Istorija koju je dopunio Francov sin Eduard što je nastavio očev posao i njegovoj kreaciji dodao džem od kajsija i čokoladnu glazuru. Zato se nemojte libiti da i vi ovom receptu dodate nešto svoje. Možda se i o vama, za 184 godine, budu pisalo kao o inovatoru.

 

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 150 g oštrog brašna
  • 75 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 150 g putera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • Prstohvat soli
  • 50 g prah-šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g džema od kajsija
  • Za glazuru:
  • 60 gr putera
  • 200 g čokolade za kuvanje

POSEBNO VAŽNO: Treba vam kalup za tortu od 22 cm.

 

Priprema:

Stavite 150 grama čokolade da se otopi na pari, puter ostavite da omekša, jer vam ova dva sastojka trebaju u tom stanju. Kad procenite da je puter omekšao, stavite ga zajedno sa šećerom i vanil-šećerom u posudu za mućenje i mikserom mešajte dok ne postane penast. Tada dodajte žumanca i nastavite da mutite. Kad dobijete ujednačenu masu, u nju lagano sipajte istopljenu čokoladu. Ostavite to sa strane i počnite da mutite drugi deo za sahericu. To su belanca u koja pre mućenja treba da dodate prstohvat soli i potom ih dobro umutite da postanu čvrst sneg. Onda počnite da dodajete prah šećer, pritom stalno muteći. Sada kad imate dve smese, treba ih spojiti, ali ne direktno. Otprilike jednu trećinu belanaca varjačom lagano umešajte u čokoladnu smesu, a u ostatak belanaca, takođe lagano, umešajte brašno i prašak za pecivo. Kada to spojite, i taj deo belanaca vrlo lagano i pažljivo umešajte u čokoladni deo.

Ostaje vam samo da kalup za pečenje torte premažete puterom, pospete brašnom i u njega ulijete i poravnate smesu. Pečenje u rerni koja je prethodno zagrejana na 180 stepeni traje između 45 i 50 minuta, zavisno od rerne.

Gotovu tortu pustite da se ohladi u kalupu, izvadite je i presecite po sredini. Potom džem sipajte u neku posudu i na ringli zagrejte dok ne postane tečan. Polovinu prelijte po donjoj kori i lepo razmažite, pokrijte drugom polovinom i preostali topli džem namažite po torti. Stavite je u frižider na tridesetak minuta kako bi se stegao džem na koji ide čokolada. Za to vreme treba da napravite glazuru tako što ćete puter rastopiti na laganoj vatri, a kad postane proziran i počne da se peni – sklonite ga s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se čokolada potpuno ne rastopi. Tako pripremljenu glazuru obilato prelijte preko torte i ostavite u frižider na nekoliko sati da se čokolada stvrdne.

Saher torta se tradicionalno služi uz šlag, a treba je izvaditi iz frižidera pola sata pre posluživanja kako bi čokoladna glazura malo omekšala i ne bi pucala pri sečenju.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...