Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čizkejk

Ovaj kolač je smišljen na grčkom ostrvu Samos, gde su istraživači ove oblasti otkrili modle za pravljenje sira koje datiraju iz 2000. godine pre nove ere, a prvim piscem recepta za čizkejk smatra se grčki pisac Atenej, koji ga je zapisao 230. godine nove ere.

Kada su Rimljani osvojili Grčku, modifikovali su originalni recept dodavši mu jaja. Kako su Rimljani širili svoje carstvo, preneli su i recept za čizkejk ostatku Evrope.

Danas svaki region na svetu ima svoju originalnu recepturu. Italijani prilikom pripreme čizkejka koriste sir rikotu, Grci koriste fetu, Nemci preferiraju kotidž sir, dok Japanci koriste kombinaciju kukuruza i belanaca. Mi u Srbiji, pored sira, koristimo i naš jedinstveni plazma keks. Širom sveta postoje brojne varijacije ovog recepta, pa tako postoje oni koji uključuju plavi sir, morske plodove, čili papričice, čak i tofu. Međutim, bez obzira na sve te varijacije, osnovni sastojci, poput sira, pšeničnog brašna i šećera ostaju isti. Recept koji je pred vama je za svaku preporuku, a kolač jedan od najboljih koji smo imali prilike da probamo.

 

Priprema:

Kolač se ređa u tri sloja. Prvo ide kora od plazme, pa sloj od sira, i odozgo sloj sosa od maline. Pravi se unatraške, da bi sos od maline stigao da se ohladi dok se spremi ostatak torte.

 

Sastojci:

  • 300 g malina (mogu i smrznute)
  • 50 g kristal šećera
  • kašika gustina
  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 dl soka od jabuke/narandže, svejedno
  • 300 g mlevene plazme
  • pola litra slatke pavlake Meggle
  • 400 g ABC sira

 

Priprema:

1. korak: U šerpicu ubaciti 300 g malina (ako su smrznute, ne morate ih prethodno odmrzavati, svakako će se istopiti) i 50 g kristal šećera. To zagrevati na srednjoj vatri sve dok masa ne počne da pućka, a maline se ne raspadnu. Tada u malo hladne vode (1/2 dl) razmutiti jednu punu supenu kašiku gustina, ubaciti u sos i mešati dok smesa ne počne da se steže. Skinuti s ringle i ostaviti da se hladi dok pripremate preostala dva sloja torte. Da bi se sos ohladio, a da se pritom ne bi uhvatila ona čudna kora na njemu, možete po površini sosa razviti providnu foliju, koju ćete kasnije, naravno, skinuti.

2. korak: Umutiti ceo margarin sa 100 g šećera u prahu, dodati 1 dl soka od jabuke ili bilo kog sličnog providnog soka (nama je s jabukom najlepše) i 300 g mlevene plazme. Tu smesu istanjiti u neki pleh ili na tacnu na kojoj će vam stajati torta. Oblik možete birati sami, mi obično pravimo u kružnoj tepsiji, ali se torta lakše seče ako je u obliku pravougaonika. Debljina sloja s plazmom treba da bude otprilike debljine malog prsta. Kada ste ga napravili, stavite ga u frižider da se malo stegne.

3. korak: Umutiti pola litra Meggle slatke pavlake, a kada bude čvrsta, dodati 400 g ABC sira i 100 g šećera u prahu i sve dobro sjediniti. Tu smesu namazati preko istanjene plazma kore i vratiti u frižider na desetak minuta. Proveriti da li se sos od malina ohladio, i ako jeste, preliti ga preko torte, vratiti u frižider na još desetak minuta i ‒ torta je spremna za posluživanje.

*Ukoliko nemate maline, ili ih ne volite, možete za gornji sloj koristiti i jagode, samo u tom slučaju pazite koliko šećera stavljate, verovatno će biti potrebno manje. Prijatno!

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli