Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Slatki kupus s mesom

Istoričari kažu da se kupus na ovim prostorima pojavio još u 4. veku p. n. e. I evo, do danas je tu, u različitim oblicima i kombinacijama. Ova koju vam danas predstavljamo sigurno je jedna od najboljih. Još ako vam zapadne čuveni futoški kupus ‒ vrhunski obrok je zagarantovan.

 

Sastojci:

  • Svinjsi vrat 600 g
  • Glavica mladog kupusa
  • 2 šargarepe
  • 2 paradajza
  • 7 dl domaćeg paradajz-soka ili gustog slađeg kupovnog
  • So, biber, juneća kocka ili neki drugi začin
  • 3 kašičice aleve paprike
  • Peršunov list
  • Lovorov list
  • 4‒5 mladih krompira

 

Priprema:

  1. Kupus isecite na krupne kocke, a koren odstranite.
  2. Meso isecite na krupne kocke.
  3. Paradajz oljuštite i isecite na kocke.
  4. Šargarepu isecite na debele kolutove.
  5. Dno dublje posude koja ima poklopac (idealan bi bio zemljani sud) namastite svinjskom mašću ili uljem, pa stavite red kupusa, red mesa, red šargarepe, pospite kašičicom aleve paprike i prelijte sa malo paradajz-soka i nasečenog paradajza.
  6. Posolite i pobiberite po ukusu i pospite sa malo suvog začina koji volite (nama se juneća kocka pokazala kao najbolja).
  7. Pospite sitno naseckanim peršunovim lišćem i dodajte lovor.
  8. Ponovite ređanje sastojaka sve dok ne utrošite sve sastojke, i završite sa kupusom.
  9. Posolite i pobiberite po ukusu, pospite peršunov list i prelijte na kraju sve sa 2 dl paradajza.
  10. Odozgo stavite krompir i poklopite posudu.
  11. Poklopljenu posudu stavite u rernu na 180 0C i ostavite dva sata.
  12. Nakon toga izvadite posudu iz rerne, otklopite je, i vratite kupus u rernu da ga tek malo zapečete (15-tak minuta).
  13. Kupus služite uz kiselu pavlaku.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...