Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Štapići s kačkavaljem

Grickalica veoma fina i izuzetno jednostavna za pripremu. Isplati se odjednom napraviti duplu meru, jer se štapići pojedu za tili čas. Umesto narendanim kačkavaljem, odgore se mogu posuti susamom, kimom, krupnom solju…

Sastojci:

  • 125 g rendanog kačkavalja
  • 120 g margarina
  • 350 g brašna tip 400 meko
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl slatke pavlake (milerama)
  • Puna kašičica soli
  • Ravna kašičica aleve paprike

Za premazivanje: 1 jaje

Za posipanje: 125 g rendanog kačkavalja

Prirema: Sve sastojke sipajte  u dublju činiju i sjedinite ih, mikserom ili ručno,  da dobijete ujednačenu masu. Testo zatim stavite na dasku i razvucite ga oklagijom na debljinu malog prsta. Pokušajte da razvijete testo pravougaonog oblika, biće vam lakše prilikom sečenja. Zatim testo premažite ulupanim i malo posoljenim jajetom te ga celom površinom pospite narendanim kačkavaljem. Potom pomoću radle (kuhinjska alatka slična onoj za sečenje pice, samo ima talasasti nožić) isecite testo na dugačke štapiće širine 1 cm i dužine 8 cm. Ako neki štapić kojim slučajem bude kraći ili duži, verujte, i on će se u slast pojesti. Štapiće zatim ređajte u tepsiju (u koju ste prethodno stavili papir za pečenje), s malim razmakom, jer će prilikom pečenja narasti. Trebaće vam dve velike tepsije za ovu količinu testa. Pecite ih u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, otprilike 20 minuta, odnosno dok s donje strane ne počnu da rumene, a sir se na njima istopi.

 

Tekst i Foto: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...