Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Tokanj gulaš

Na prvi pogled ovo deluje kao običan svinjski gulaš, ali kad probate, videćete da nije. Da li je tajna u tome što se paprika i meso ne seku na kockice, već na trake, ili je presudan trenutak kada se dodaje belo vino… ostaće tajna. U svakom slučaju, ovo je sjajan gulaš, iz najbolje tradicije mađarske kuhinje.

 

Sastojci:

  • 750 g svinjskog mesa
  • 500 g crnog luka
  • 400 g paprike babure
  • 2,5 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika senfa
  • 50 ml belog vina
  • 2‒3 čena belog luka
  • 2‒3 goveđe kocke za supu
  • 4 kašike ulja

 

Priprema:

  1. Baburu i svinjsko meso, najbolje od plećke, isecite na štapiće, a luk „na trepavice“.
  2. U jednom sudu, na zagrejanom ulju (dve kašike) dinstajte meso dok potpuno ne promeni boju, a u drugom, na preostalom ulju,dinstajte luk i papriku dok ne ne dobijete ujednačenu smesu.
  3. Spojite meso, luk i papriku u sud za kuvanje i stavite na laganu vatru.
  4. Kad se sve spoji i postane gusto, dodajte vino i desetak minuta kuvajte na jakoj vatri. Ubacitedve goveđe kocke, promešajte, i nakon nekoliko minuta, kad se rastope, probajte gulaš i po potrebi dodajte još jednu kocku. Onda dodajte sitno naseckan beli luk, senf i kiselu pavlaku, pa sve dobro izmešajte.
  5. Smanjite vatru i krčajte tokanj gulaš još oko dva sata, uz što manje mešanja.
  6. Servirajte uz testo, knedle ili baren krompir.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...