Šne pita s jabukama

Kada bi pregledali recepte od prvog broja Vojvođanskog magazina, na desnoj, slatkoj strani sigurno bi najčešće nailazili na kolače s jabukama. Jednostavno, jabuke su dobitna kombinacija za sve sladokusce. Tako je i sa ovim receptom. Ne možete pogrešiti.
Sastojci za testo:
- 250 g mekog brašna, tip 400
- 60 g prah-šećera
- 2 kafene kašičice slatke pavlake
- 1 moka kašičica praška za pecivo
- 125 g putera ili 80 g masti
- 1 celo jaje i jedno žumance
- 1 vanil-šećer
- Prstohvat soli
- Narendana kora pola limuna
Sastojci za fil:
- 1 kg kiselih jabuka
- 2 supene kašike sitne prezle
- Sok od pola limuna
- 80 g šećera
- 1 kafena kašičica cimeta
Sastojci za šne:
- 150 g šećera
- 4 belanca
Priprema 25 minuta, pečenje 35 minuta
Priprema:
- Oljuštite jabuke, izrendajte ih na krupno i pospite cimetom i sokom od limuna. Ostavite ih na stranu dok pripremate testo.
- Prosejano brašno pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte u to prah-šećer, vanil-šećer, so i umešajte omekšali puter ili mast. Testo će postati grudvičasto. Tada dodajte jaja i slatku pavlaku, pa dobro izradite testo (mikserom ili ručno) da bude glatko. Oblikujte ga u kuglu i prekrijte krpom.
- Ugrejte rernu na 180 stepeni i pripremite tepsiju veličine 24×33 cm.
- Stavite testo na papir za pečenje, prekrijte ga još jednim papirom da vam se ne bi lepilo za oklagiju, i razvaljajte ga do veličine tepsije. Pomoću donjeg papira stavite ga u tepsiju (zajedno sa papirom).
- Iz rendanih jabuka šakama dobro iscedite sok i ravnomerno ih rasporedite preko testa.
- Testo stavite u zagrejanu rernu i pecite 25 minuta.
- Dok se testo peče, umutite belanca u čvrst šne, postepno dodavajući šećer.
- Izvadite iz rerne testo s jabukama i prekrijte ga šneom te vratite i pecite još deset minuta na 150 do 160 stepeni, zavisno od rerne, to jest dok belance ne počne da dobija zlatkastu boju.
- Sačekajte da se koač ohladi, pa ga vlažnim nožem isecite na kocke.